Uppåt tio personer har försökt att ta sig in i domstolsbyggnaden under de fyra dagar som gått av rättegången.
1 av 4
Uppåt tio personer har försökt att ta sig in i domstolsbyggnaden under de fyra dagar som gått av rättegången. - Foto: Aserud, Lise/Scanpix/Ap
Domaren Wenche Elizabeth Arntzen har kritiserats för att ge Breivik för stort utrymme i rättssalen.
2 av 4
Domaren Wenche Elizabeth Arntzen har kritiserats för att ge Breivik för stort utrymme i rättssalen. - Foto: Junge, Heiko / AP / SCANPIX
En nynazist försökte ta sig in till rättegången mot terroristen Anders Behring Breivik.
3 av 4
En nynazist försökte ta sig in till rättegången mot terroristen Anders Behring Breivik. - Foto: Lise Aserud/Scanpix
Det finns en risk att massmördaren kommer att bli - eller redan har blivit en ikon för högerextremister.
4 av 4
Det finns en risk att massmördaren kommer att bli - eller redan har blivit en ikon för högerextremister. - Foto: Junge, Heiko / AP / SCANPIX

Nynazist stormade rättegången: "Känd hos polisen sedan tidigare"

Under fyra dagar har över tio personer försökt att ta sig in i domstolsbyggnaden.


Kan bli en högerextrem ikon

"Kan Breivik bli en profet för andra som inspireras av hans världsbild och försöker kopiera dåden? Några omständigheter talar för att det finns en sådan risk. Han finns kvar och kan berätta själv, det är unikt att en terrorist överlever efter att ha begått så fruktansvärda brott. Och Breivik är en kommunikatör, även om informationen bara går i ena riktningen: från honom till resten av världen", skriver högerextremismexperten Anna-Lena Lodenius, i SvD Opinion.

OSLO. En manlig nynazist försökte under torsdagen ta sig in till rättegången mot terroristen Anders Behring Breivik. Mannen är känd hos polisen sedan tidigare då han kastat en granat mot ett fackeltåg, men blev lyckligtvis omhändertagen innan han lyckades ta sig in Oslo tingsrätt, rapporterar NRK.

- Det är en person som har setts på utsidan. Han är en före detta nynazist och känd sedan tidigare, säger polisens insatsledare, Kjell Kverme.

Enligt polisen ska mannen ha hävdat att han endast varit nyfiken på vad som skett innanför barrikaderna, varpå han bortvisades från området.

Inte första gången

Rättsprocessen mot massmördaren har lockat flera personer som delar 33-årige Breiviks rasistiska världsbild.

Under de fyra första dagarna har över 10 personer blivit bortvisade från domstolsbyggnaden. Däribland en tysk kvinna som visat upp bilder på Breivik under pistolhot och hävdat att hon varit den åtalades flickvän.

Tyskan hade dock haft flera problem med polisen i sitt hemland och utvisades till Tyskland, skriver norska TV2.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.