Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

29 saker du verkligen måste sluta med innan du fyller 30

- 25/04/2017, 19:27 -
Fyller du 30 i år? Då bör du ta en koll på den här listan.
1 av 4

Fyller du 30 i år? Då bör du ta en koll på den här listan.

Shutterstock/Pixabay/Faksimil NBC

Älskar du skäms-TV som exempelvis The Bachelor och Paradise Hotel? Inga problem, kolla på vad fasen du vill. Din tid, dina beslut.
2 av 4

Älskar du skäms-TV som exempelvis The Bachelor och Paradise Hotel? Inga problem, kolla på vad fasen du vill. Din tid, dina beslut.

Giphy

Njut av din kropp, dansa för drottning och fosterland!
3 av 4

Njut av din kropp, dansa för drottning och fosterland!

Giphy

Sista punkten på listan är nästan den viktigaste.
4 av 4

Sista punkten på listan är nästan den viktigaste.

Giphy

Börjar the big Three Zero närma sig med stormsteg? Känner du till och med lite åldersnoja? Ta det lugnt, att åldras är en asgrym grej.

Du närmar dig alltså 30 år här på jorden.

Du har hunnit leva lite och förhoppningsvis lärt dig av ett gäng misstag på vägen, blivit mer självsäker och kan nu njuta mer av både din kropp och livet.

Att vara 30+ är helt enkelt awesome!

Här är 29 viktiga saker du verkligen borde sluta med innan du fyller 30:

1. Ha obekväma skor och kläder

Var schysst mot kroppen så är den schysst mot dig, simple rule. Lägg lite extra krut på ett par riktigt sköna skor, så kan du både dansa hela natten och springa till bussen utan problem. Dina fötter kommer tacka dig i längden.

2. Ha dåligt samvete för att du tackar nej till en utekväll

Ärligt talat, hälften av alla i ditt instaflöde som ser ut att ha livets bästa klubbhäng önskar säkert att de också låg på soffan i mjukisbrallor framför Netflix, precis som du.

3. Känna dig kass för att du ligger runt

Så länge du mår bra av liggandet i både kropp och själ så är det bara att sexa loss och njuta för drottning och fosterland.

Bildkälla: Giphy

4. Känna dig kass för att du inte ligger alls

Ärligt talat, det finns viktigare saker i livet än att ha sex. Som att klappa hundar till exempel. Ligg bara när du känner för det, är en bra gyllene regel.

5. Ha ångest över att du inte vill ha barn

Vissa maler på om att längtan efter att få barn skulle vara genetiskt programmerat, men det är uppenbarligen bullshit. Här kan du exempelvis läsa en intervju med Malin, 28, som steriliserade sig för sin bebisfobi.

6. Ha ångest över att du vill ha barn

Har du kommit till den punkten i livet att du verkligen vill ha barn mer än något annat? Våga vara rakt på sak med det. Ödsla inte tid på en tönt som inte vill comitta.

Ta saken i egna händer om det verkligen är barn du vill ha. Vi lever i en tid där ett stadigt heterosexuellt förhållande verkligen inte är förutsättningen för att barn ska bli till.

7. Bry dig om vad andra tycker om ditt utseende

Det värsta som finns i livet är inte att vara ful. Seriöst. Ingen kommer att tacka dig för att du spenderade din korta tid på jorden med att vara snygg.

Dessutom är skönhet inte direkt en allmängiltig uppfattning. Det du ogillar hos dig själv kan vara det absolut hetaste någon annan ser i dig. Kör bara, fokusera på att vara en bra människa istället.

8. Ha ångest över bikinisäsongen

Kroppsideal är en konstruktion vi själva har hittat på. Försök istället vara den förebild du själv hade behövt när du var yngre och trodde att ingen såg ut som du.

Och om du inte riktigt känner att du är där än, så är ett bra alternativ att besöka ett könsseparatistiskt nakenbad. Där finns kroppar långt bortom normen, som ser ut som folk gör mest. Det är en väldigt välgörande upplevelse när självförtroendet sviktar.

Bildkälla: Giphy

9. Svara artigt på tilltal från (sexistiska) främlingar

Du är inte skyldig någon din tid eller uppmärksamhet. Särskilt inte de som fäller sexistiska kommentarer och försöker ragga upp dig när du inte på något sätt har bjudit in till det. Ignorera.

10. Noja över kroppshår

Det är bara hår, herregud. Gör vad du vill med det, var kreativ. Så länge du inte gör saker för någon annans skull eller som gör att du plågar dig igenom onödig smärta så gör vad fasen du vill. Din kropp, ditt val. Om någon inte gillar det så är det uppenbarligen inte en person som är värd att lägga tid på.

11. Ha ett perfekt städat hem när du får gäster

Vi översvämmas av bilder på perfekta välstädade Ikea-kataloghem i sociala medier. Det är långt ifrån så verkligheten ser ut för många. Våga vara den som bjuder in folk till ditt hem precis så som det är till vardags bara. Ett hem med lite skit i hörnen får oftast gäster att känna sig mer avslappnade.

12. Ta i för lite när du löneförhandlar

Den enda som tjänar på att du blir fattigpensionär är din arbetsgivare. "Det finns ingen budget" är oftast bara tomt snack. Våga löneförhandla utan att ursäkta dig själv. Du förtjänar alltid mer.

13. Använda anti-rynk-krämer och annat som skammar dig för din ålder

Rynkor visar att du har skrattat, gråtit och levt lite. Alla dyra produkter du hetsas att köpa spelar bara på att du ska känna dig otillräcklig.

14. Göra saker "lagom"

Ingen kommer minnas någon som höll tillbaka för att vara lagom, passa in och inte sticka ut för mycket.

15. Tro att du är för gammal för något

Skaffa en tatuering, pierca dig lite överallt, spöa alla din unges kompisar i Pokémon Go eller skaffa en hamster. Det bästa med att åldras är att inte en jävel bryr sig.

Och gör de det så spelar det ju faktiskt absolut ingen roll alls. Du har ett enda liv, gör det du känner för så länge det får dig att må bra.

16. Lida dig igenom en snubbes intressen

Hur många timmar i ungdomen har en spenderat sittandes på en kall läktare, swoonande över den där snubben som ändå knappt vet att en finns?

Skaffa egna intressen, börja åka skateboard själv istället för att hänga vid rampen och sukta efter snubben/kicken.

17. Låta män ta över samtal och sno dina idéer

Ta den kredd du förtjänar. Snor någon dina idéer? Påpeka det loud and clear, säg bara ett torrt "kul att du gillade MIN idé så mycket att du ville ta åt dig äran för den själv!"

18. Använda shapewear

Du har redan en form, hylla den! Dessutom gör shapewear ofta svinont. Ska vi verkligen gå tillbaka till det förtryckande korsettmodet nu när vi borde slippa det?

19. Stressa över att du "måste" vara sambo med den andra föräldern

Våga göra relationer som du vill, på ditt sätt, efter eget behov. Kanske är ni bättre föräldrar och lyckligare individer som särbos? Eller bo med en kompis som har barn istället och ha din älskling lite vid sidan om.

20. Ta skit från dina föräldrar

Du lever ditt eget liv nu. Du vet sannolikt vad som är bäst för dig. Vänd dig till dina föräldrar för att få råd och stöd, men om deras förmaningar skapar mer ångest än lycka så är det bara att ta ett steg bort. Gläds åt att du kan välja din egen familj i vuxen ålder istället.

21. Dansa "snyggt"

Tänk dig Phoebe i "Vänner", när hon springer. Våga dansa på ett sätt som gör att det känns bra i kroppen, inte som du tror ser bra ut för andra. Kolla in Stina Wollters hashtag #dansaförstina och låt dig inspireras.

Bildkälla

22. Oroa dig över hur din fitta luktar eller ser ut

En sur fitta är en glad fitta. Ain't nobody got time att noja över hur bästa kroppsdelen uppfattas av andra, så länge du själv tycker den är awesome. Och om du inte gör det, se till att försöka spendera lite mer tid med den på tu man hand, bokstavligt talat. Din fitta kommer tacka dig.

23. Hålla inne rapar och pruttar

Att behöva hålla inne på luft ger bara magknip i onödan. Let it out ffs. Det är bara en kropp. Den har funktioner. Simple as that.

24. Hänga med folk du egentligen inte gillar

Okej, svårare att sluta med om det är ens kollegor. Trist läge. Men desto viktigare att omge sig av bra vänner på fritiden. Det är faktiskt helt okej att göra slut med en kass vän.

25. Tro att det är för sent att landa drömjobbet eller börja plugga något helt nytt

Du kan bli precis vad du vill, när du vill, om du ger dig fan på det.

26. Skämmas över att ditt favoritprogram är "Landet runt", "Bachelor" eller "Paradise hotel"

Typiska skämsprogram är ju oftast de bästa programmen. Orka spendera din dyrbara fritid på att se på prettogrejer bara för sakens skull.

Bildkälla: Giphy

27. Frysa

Seriöst, skaffa en skitful men stor och varm jacka nästa vinter. Att frysa är för töntar.

28. Skjuta upp cellprovstagningen

On a more serious note. Det här är faktiskt kanske viktigast av allt. Gör det, bara gör det. För din egen skull. Det är så skönt att bara ha det överstökat och kunna slappna av.

Om du vet med dig att du lätt skjuter upp cellprovstagningen så är ett tips att dra igång en vadslagning med dina andra snippkompisar. Den som drar ut på testet längst tid förlorar, helt enkelt. Dessutom kanske mer än en tramsig vadslagning, så snälla tänk på det.

29. Fejka orgasmer

Ingen – absolut INGEN – tjänar på att du fejkar en endaste orgasm. Allra minst du själv.

Så, grattis till dina 30 år i livet! Nu blir det bara ännu bättre!

Bildkälla

Fyller du 30 i år? Var glad att du inte bor i Danmark i sådana fall – annars skulle du få räkna med att bli dränkt i peppar.

Här kan du också ta del av smarta karriärtips att inspireras av om du vill bli framgångsrik innan du fyller 30.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.