Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

De är fetast i Europa - Nyheter24 ger dig listan

Nyheter | 30/04/2009 09:30

Med ett genomsnittligt BMI på över 26 tar detta land hem priset.

En fransk forskare, Thibaut de Saint Pol, har i sin senaste studie tagit fram listan som inget land vill toppa - Europas fetaste folk. I studien som publicerades i Frankrikes nationella instutition för demografiska studier visade sig, inte helt överraskande, att Storbritannien är landet du ska flytta till om du vill bli överviktig.

Studien visar att brittiska kvinnor har ett BMI på 26,2, som är 1,2 över vad som är hälsosamt. Männen är inte mycket sämre, de landar på 26 och tillsammans bildar man Europas mest överviktiga folk.

25 är den magiska gränsen

På andra, tredje och fjärde plats på kvinnolistan parkerar de grekiska, portugisiska och nederländska damerna som alla har ett BMI över normalviktsgränsen 25.

Var finns Europas fetaste män då? England? Skottland? Irland? Nej. Det som många inte känner till är att turistlandet Grekland huserar de allra fetaste männen. Med ett BMI som är farligt nära 27 tar man överlägset hem det priset. På andra och tredje plats på listan återfinns brittiska och finska män.

Det finns hopp

Men det finns hopp även för Europa. Då gäller det att man anammar det franska och italienska köket. I dessa länder är man smalast. Italienska och franska kvinnor toppar smalligan med ett BMI på strax över 23. Trea kommer kvinnorna i Österrike.

Enligt forskaren Thibaut de Saint Pol så är kvinnorna i Frankrike minst nöjda med sin vikt, trots att de har bäst resultat.

– Värt att notera är att franska kvinnor, förutom att vara smalast också är minst nöjda med sin vikt och kropp. Men de mest överviktiga kvinnorna, de brittiska kvinnorna, är mest nöjda med sina kroppar.

Italien och Frankrike dominerar även den manliga BMI-listan. Italienska män har ett genomsnittligt BMI på 24,5. Franska och nederländska män kommer på delad andra plats med ett BMI på 25.

Kvinnorna pressas av männen

Enligt forskaren Thibaut de Saint Pol pressas kvinnorna i Frankrike att hålla sig smala - av männen som också pressar sig själva.

– Om en fransman, som känner sig fet, åkte till USA, skulle han eller hon förmodligen inte känner sig fet längre.

Svenskarna då? Jo, vi är helt okej. Männen är överviktiga enligt studien, men bara med 0,5. Kvinnorna är desto mer vältränade och landar på 24,5. Som sagt, helt okej. Männen kan i alla fall glädja sig över att vara i bättre form än vår sydliga granne Danmark.

Skrivet av: