Koffein tar bort hudcancer

Flera studier bekräftar att koffeinet kan minska cancerrisken med tiotals procent.


Koffeinet i kaffekoppen kan skrapa bort hudcancern. Det visar en färsk studie, som publicerades i Journal of Investigate Dermatology den 26 februari. Hudceller, som skadats av ultraviolett strålning, försvinner av koffeinkonsumtion.

Det banbrytande forskningsresultatet kan resultera i nya koffeinprodukter som koffeinglass och koffeinsalva för att bromsa hudcancer och i bästa fall motverka uppkomsten av den. Exponering för ultraviolett strålning är i dagsläget en av de viktigaste faktorerna för att människor drabbas av hudcancer. Strålningen skadar hudcellers DNA, som sedan muteras och blir cancerogena.

Flera studier har bekräftat att människor som regelbundet dricker kaffe eller te har bättre förutsättningar för att inte drabbas av hudcancer. En studie gjord på 90 000 vita kvinnor visade att varje kopp kopp kaffe minskade cancerrisken med fem procent. Koffeinfritt kaffe hade ingen effekt, rapporterar Fox News.

Koffein hade även en skyddande effekt mot möss, som hade exponerats av UV-strålning, visar en annan studie. Detta oavsett om mössen konsumerat koffeinet, eller fått det på pälsen.

Men de nya forskningsrönen innebär inte att människor bör masskonsumera kaffe och te.

– Vi rekommenderar på inget sätt att människor ändrar sina dryckesvanor. Det skulle krävas minst sex koppar kaffe per dag kontinuerligt för att minska risken för hudcancer med bara 30 procent, och te har bara hälften av koffeinets effekt, säger Paul Nghiem, vid University of Washington, som deltog i studien, till Fox News.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.