Måndag 18 Okt
Stockholm

Koffein tar bort hudcancer

Flera studier bekräftar att koffeinet kan minska cancerrisken med tiotals procent.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Koffeinet i kaffekoppen kan skrapa bort hudcancern. Det visar en färsk studie, som publicerades i Journal of Investigate Dermatology den 26 februari. Hudceller, som skadats av ultraviolett strålning, försvinner av koffeinkonsumtion.

Det banbrytande forskningsresultatet kan resultera i nya koffeinprodukter som koffeinglass och koffeinsalva för att bromsa hudcancer och i bästa fall motverka uppkomsten av den. Exponering för ultraviolett strålning är i dagsläget en av de viktigaste faktorerna för att människor drabbas av hudcancer. Strålningen skadar hudcellers DNA, som sedan muteras och blir cancerogena.

Flera studier har bekräftat att människor som regelbundet dricker kaffe eller te har bättre förutsättningar för att inte drabbas av hudcancer. En studie gjord på 90 000 vita kvinnor visade att varje kopp kopp kaffe minskade cancerrisken med fem procent. Koffeinfritt kaffe hade ingen effekt, rapporterar Fox News.

Koffein hade även en skyddande effekt mot möss, som hade exponerats av UV-strålning, visar en annan studie. Detta oavsett om mössen konsumerat koffeinet, eller fått det på pälsen.

Men de nya forskningsrönen innebär inte att människor bör masskonsumera kaffe och te.

– Vi rekommenderar på inget sätt att människor ändrar sina dryckesvanor. Det skulle krävas minst sex koppar kaffe per dag kontinuerligt för att minska risken för hudcancer med bara 30 procent, och te har bara hälften av koffeinets effekt, säger Paul Nghiem, vid University of Washington, som deltog i studien, till Fox News.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela