Torsdag 2 Dec
Stockholm

Kaffe kan minska risken för demens

Risken för att bli dement minskar med 70 procent om man dricker minst tre koppar kaffe om dagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kaffe och hälsorön har varit på tapeten förr. En del har hävdat att "kaffe är ett gift". Men nu kan alla kaffedrickare glädjas åt nya forskningsresultat i svensk-finsk studie - risken för demens minskar om man dricker kaffe dagligen.

– Kaffets snabba stimulerande effekt är ju välkänd, men den långsiktiga inverkan av koffein på det centrala nervsystemet har hittills varit okänd. Kaffe innehåller mycket antioxidanter och andra ämnen som är neurologiskt skyddande. Därför är det logiskt att det också skyddar mot demens, säger Miia Kivipelto, forskningsledare vid Karolinska institutet i Stockholm, enligt DN.

Studien presenterades i Journal of Alzheimer´s Disease och omfattade 1 400 personer. Tre till fem koppar kaffe om dagen sänkte demensrisken med närmare 70 procent, enligt studien, skriver Dagens Medicin.

Tidigare studier har visat att kaffe skyddar både parkinson, typ 2-diabetes och mot att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Men det svenska ordet "lagom" är kanske ledordet även när det gäller kaffekonsumtion?

Kaffesång:

Kaffekonst:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela