Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska kvinnor föder väldigt mycket barn

Den svenska kvinnan hamnar på plats tre i EU.
1 av 1

Den svenska kvinnan hamnar på plats tre i EU.

HOLMBERG, HASSE/SCANPIX

Nyheter | 05/12/2012 17:25

Enligt en ny undersökning av EU är den svenska kvinnan på plats tre över vilka kvinnor som föder flest barn inom unionen.

Enligt en ny undersökning gjord av EU, hamnar svenska kvinnor på tredje plats i unionen över vilka som föder flest barn. Det är bara Irland på första plats och Frankrike på andra, som slår de svenska kvinnorna, enligt Metro.

Enligt forskning som tidigare bedrivits om mänsklig reproduktion, krävs att varje kvinna måste föda i snitt 2,1 barn under sin livstid för att en befolkning ska kunna föröka sig själv utan hjälp från invandring. 

Sedan 1970-talet har detta snitt bara uppnåtts två gånger i Sverige, under 1990 och 1991.

Har ökat de senaste åren

Som minst födde den svenska kvinnan 1999, då endast 1,5 barn per kvinna föddes. Men sedan dess har det hela vänt och Sverige är alltså på topp tre över de som föder mest barn i Europa. 

Fram till början av 1990-talet föddes över fyra barn per kvinna i Sverige. Kanske är vi på väg tillbaka till den siffran?

I övriga länder inom EU föds endast i snitt 1,59 barn per kvinna, enligt siffror från Statistiska centralbyrån. Detta kan medföra att försörjningsbördan för den äldre befolkningen kan öka, enligt Metro.