Rysslands krig mot Ukraina fortsätter.
Rysslands krig mot Ukraina fortsätter. - Foto: Emilio Morenatti/AP/TT och Evgeniy Maloletka/AP/TT

Rysslands krig mot Ukraina fortsätter – det här hände i natt

Rysslands krig mot Ukraina fortsätter. Ryska styrkor uppges närma sig Kiev, där explosioner lyst upp himlen under natten mot fredagen.
"Fruktansvärda raketattacker mot Kiev", skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter.


Ukraina vaknar upp till en ny dag av strider, sedan den ryska invasionen av landet inletts på torsdagen. I Lviv och huvudstaden Kiev hörs flyglarmen ljuda på morgonen, rapporterar flera medier.

I Kiev och Ukrainas näst största stad Charkiv tog människor sin tillflykt till tunnelbanan under natten.

Läs om hur konflikten mellan Ryssland och Ukraina började här.

Kiev utsatt för robotanfall från Ryssland

I Kiev rapporterar journalister att flera höga smällar hörts, och Ukrainas inrikesdepartement uppger att Kiev utsatts för robotanfall. Filmer som sprids på sociala medier visar en explosion i luften.

Anton Gerasjenko, en rådgivare till ukrainska inrikesdepartementet, uppger för ABC News att det rör sig om ett flygplan eller drönare som skjutits ned.

Brinnande bråte ska ha orsakat en eldsvåda i ett flerfamiljshus. The New York Times har bekräftat äktheten i en del av videoklippen, där det ser ut som att två luftvärnsrobotar avfyras innan en kraftig explosion inträffar i luften.

Dmytro Kuleba om attackerna i Kiev: "Ondska"

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba skriver på Twitter att det rör sig om fruktansvärda raketangrepp mot Kiev.

"Senast vår huvudstad upplevde något liknande var 1941 när den attackerades av Nazityskland. Ukraina besegrade ondskan den gången och kommer att göra det igen", skriver han.

Rysk raketattack mot gränspostering i södra Ukraina 

Ukrainska gränsbevakningen skriver på Facebook att en gränspostering i Zaporizjzja-regionen i södra Ukraina träffats av en robot under den tidiga morgonen, vilket lett till flera dödsfall, rapporterar flera medier. Inte heller den uppgiften är bekräftad.

Ryska styrkor tycks omringa Kiev

USA:s regering uppger för landets representanthus att det verkar som att de ryska styrkorna försöker att omringa Kiev. Mekaniserade styrkor som har gått in i Ukraina via Belarus uppges vara 32 kilometer från Kiev. 

Satellitbilder tagna på torsdagskvällen visade också en lång konvoj av militärfordon passera en militärbro över Pripjatfloden nära den ukrainsk-belarusiska gränsen, enligt CNN.

Läs allt om Nato här.

Omfattande strider i ukrainska Sumy

Det verkar också ha utbrutit strider i staden Sumy i norra delarna av landet, en av de första rapporterna om strid i bebyggelse. 

Enligt videor som sprids på nätet, vars äkthet The New York Times har bekräftat, syns spårljus från skottlossning, explosioner och bränder i närheten av en kyrka. I staden finns bland annat ett militärkomplex med utbildning för gränsvakter.

Ryssland möter hårt motstånd i Ukraina

Brittiska försvarsdepartementet skriver i en uppdatering att ukrainska styrkor verkar ha stoppat den ryska offensiven mot staden Tjernihiv norr om Kiev.

"Det är inte troligt att Ryssland har uppnått sina militära mål för första dagen. Ukrainska styrkor har uppvisat våldsamt motstånd längs med alla linjer av Rysslands avancemang".

Även The New York Times rapporterar, med hänvisning till oberoende säkerhetsanalytiker, att Ryssland verkar ha mött hårdare motstånd än väntat i norr, och att ryska styrkor stoppats upp i hårda strider i närheten av Charkiv.

Volodymyr Zelenskyj: Jag är Rysslands måltavlan

Landets president Volodymyr Zelenskyj sade i ett tal via sin Facebooksida under natten mot fredagen att han bland annat har fått information om att ryska "sabotörer" har tagit sig in i huvudstaden Kiev och att han är deras främsta måltavla.

— De vill krossa Ukraina politiskt genom att krossa statsöverhuvudet, säger Zelenskyj enligt CNN.

Ukrainas president: "Vi har lämnats ensamma"

Han tillägger att han stannar i regeringskvarteren tillsammans med andra. Presidenten sade också att Ukraina har lämnats ensamt i att försvara sig mot Ryssland.

— Vi har lämnats ensamma för att försvara vårt land, säger han. Vem är redo att kämpa vid vår sida. Jag ser ingen, säger han.

Magdalena Andersson: "Uttryckt vårt stöd"

Statsminister Magdalena Andersson säger att hon har förståelse för presidenten.

— Vi har alla på olika sätt försökt att uttrycka vårt stöd till Ukraina under dagen, säger statsminister Magdalena Andersson efter det extrainsatta EU-toppmötet som tog slut under natten.

— Han (Zelenskyj) var naturligtvis berörd av situationen, men också väldigt beslutsam att stå sida vid sida med sitt folk. Han kommer inte att lämna Ukraina och är beredd att göra allting för ett fritt och demokratiskt Ukraina, fortsätter hon.

Ukraina angrips från tre väderstreck

Det var under natten, och den tidiga morgonen, på torsdagen som Ryssland inledde ett storskaligt anfall mot Ukraina. 

Styrkor uppges ha gått in från norr, söder och öster, bland annat från Belarus. Här kan du läsa mer om Belarus inblandning i kriget.

 Enligt Ukraina har Ryssland även tagit kontroll över Tjernobylområdet, där arbetare frihetsberövats.

Läs om hur attacken började här.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.