Onsdag 28 Jul
Stockholm

Clinton till Libanon

USA:s utrikesminister Hillary Clinton anlände i dag i Libanons huvudstad Beirut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA:s utrikesminister Hillary Clinton anlände på söndagen till Libanons huvudstad Beirut. Besöket hade, som brukligt, av säkerhetsskäl hållits hemligt in i det sista.

Clinton ska bland andra träffa president Michel Sleiman under besöket.

Om sex veckor är det val i Libanon och den amerikanska utrikesministern manade landet att hålla "öppna och fria" val utan utländsk inblandning.

"Libanons folk måste få välja sina egna representanter i fria och rättvisa val utan att utsättas för hotelser och våld" förklarade Clinton i ett skriftligt uttalande som delades ut till medierepresentanter ombord på hennes flygplan.

"Efter valet vill vi fortsätta att stödja de krafter som verkar för en moderation av Libanon och för ansvarsfulla institutioner inom den libanesiska staten som de nu arbetar för att bygga upp", fortsatte Clintons uttalande.

Enligt en av Clintons medarbetare handlar besöket till stor del om att bedyra för libaneserna att den senaste tidens amerikanska försoningsgester till Iran och Syrien inte sker på bekostnad av Libanon.

Syrien och Iran stöder Hizbollah-gerillan i Libanon.

Hillary Clintons besök sammanföll också med fyraårsdagen av när den syriska militären lämnade Libanon. Clinton kom närmast från Bagdad. Även det besöket hade hemlighållits in i det sista.

Det var efter mordet 2005 på den förra libanesiske premiärministern Rafik al-Hariri som den syriska militärmakten efter påtryckningar från USA och stora delar av det internationella samfundet lämnade Libanon efter 29 års närvaro.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela