Tisdag 18 Maj
Stockholm

Syrisk regimkritiker släpptes

Författaren Michel Kilo frigiven efter tre år i fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den kände syriske författaren och regimkritikern Michel Kilo släpptes på tisdagen ur fängelset efter att ha avtjänat ett treårigt straff. Hans brott var att försöka förmå regeringen att förbättra relationerna med Libanon.

Kilos advokat bekräftade för Reuters att han talat med sin klient och att denne är frigiven.

Människorättsgruppen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter gratulerade i ett uttalande Kilo till frigivningen och krävde att alla samvetsfångar ska släppas ur syriska fängelser.

Deklaration

Den i dag 69-årige författaren var en av initiativtagarna till Damaskus-Beirut-deklarationen, ett dokument som 2006 undertecknades av 500 intellektuella och politiska aktivister från Syrien och Libanon.

Texten uppmanade Syrien att inleda ett nytt kapitel i relationen till Libanon och att erkänna grannlandets självständighet "utan tvekan och baktankar". Syrien gjorde detta två år senare efter internationella påtryckningar.

USA och EU har upprepade gånger krävt att Syriens regering friger Kilo. Frankrikes president Nicolas Sarkozy vädjade förgäves till sin syriske kollega Bashar al-Assad att släppa Kilo ur fängelset under ett besök i Damaskus förra året.

Fler gripna

Kilo försökte verka inom ramarna för Syriens politiska system som kontrollerats av Baathpartiet sedan det tog makten i en kupp 1963. Domen mot honom signalerade att även milda former av politisk opposition slås ner av regimen, enligt människorättsaktivister.

Syriens regering har gripit allt fler oppositionella sedan relationerna med västländerna började förbättras förra året. Alla försök från väst att kritisera bristen på respekt för mänskliga rättigheter har avfärdats som inblandning i interna syriska angelägenheter.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela