Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hariri-tribunalen invigs i Haag

Nyheter | 01/03/2009 08:56

Mordet på Libanons förre premiärminister Rafiq al-Hariri ska få sin upplösning.

HAAG. FN:s nyinrättade specialdomstol för Haririmordet i Libanon inleder på söndagen sitt arbete i Haag i Nederländerna med en ceremoni. Något datum för när själva rättegången kan börja finns ännu inte angivet.

Domstolens uppgift är att ställa de skyldiga till svars för mordet på Libanons tidigare premiärminister Rafiq al-Hariri i februari 2005. Han dödades tillsammans med 22 andra personer av en bilbomb i Beirut.

Domstolen skapades genom en resolution i säkerhetsrådet 2007 och har ett treårigt mandat som kan förlängas. Den ska döma enligt libanesisk lag.

Fyra generaler

Identiteten på de elva domarna, av vilka fyra är libaneser, har hållits hemlig av säkerhetsskäl. I ett öppet brev till Libanons folk lovade i lördags den kanadensiske åklagaren Daniel Bellemere som lett utredningen "att göra allt som är mänskligt och lagligt möjligt för att se till att sanningen kommer fram och att de skyldiga för de brott som faller inom domstolens domsrätt ska ställas inför rätta".

Efter söndagens invigningsceremoni har åklagarna 60 dagar på sig att begära att de libanesiska myndigheterna lämnar över gripna och utredningsmaterial. Fyra libanesiska generaler sitter häktade i Libanon misstänkta medverkan i mordet, bland dem förre chefen för den libanesiska säkerhetstjänsten. Tre civilpersoner som misstänks för att ha undanhållit information och försökt vilseleda utredarna släpptes i onsdags.

Syriens roll?

Den shiamuslimska Hizbollahmilisen krävde på lördagen ännu en gång att de fyra generalerna ska friges. FN:s utredare har också utpekat syriska staten som medansvarig för mordet, något som regeringen i Damaskus med skärpa har tillbakavisat. Specialdomstolen i Haag ska också ta upp andra mord på libanesiska politiker och mediepersonligheter. Rafiq al-Hariri var premiärminister i två perioder mellan 1992 och 2004. I oktober 2004 avgick han i protest mot Syriens inblandning i den libanesiska politiken.

Skrivet av: