Hariri-tribunalen invigs i Haag

Mordet på Libanons förre premiärminister Rafiq al-Hariri ska få sin upplösning.


HAAG. FN:s nyinrättade specialdomstol för Haririmordet i Libanon inleder på söndagen sitt arbete i Haag i Nederländerna med en ceremoni. Något datum för när själva rättegången kan börja finns ännu inte angivet.

Domstolens uppgift är att ställa de skyldiga till svars för mordet på Libanons tidigare premiärminister Rafiq al-Hariri i februari 2005. Han dödades tillsammans med 22 andra personer av en bilbomb i Beirut.

Domstolen skapades genom en resolution i säkerhetsrådet 2007 och har ett treårigt mandat som kan förlängas. Den ska döma enligt libanesisk lag.

Fyra generaler

Identiteten på de elva domarna, av vilka fyra är libaneser, har hållits hemlig av säkerhetsskäl. I ett öppet brev till Libanons folk lovade i lördags den kanadensiske åklagaren Daniel Bellemere som lett utredningen "att göra allt som är mänskligt och lagligt möjligt för att se till att sanningen kommer fram och att de skyldiga för de brott som faller inom domstolens domsrätt ska ställas inför rätta".

Efter söndagens invigningsceremoni har åklagarna 60 dagar på sig att begära att de libanesiska myndigheterna lämnar över gripna och utredningsmaterial. Fyra libanesiska generaler sitter häktade i Libanon misstänkta medverkan i mordet, bland dem förre chefen för den libanesiska säkerhetstjänsten. Tre civilpersoner som misstänks för att ha undanhållit information och försökt vilseleda utredarna släpptes i onsdags.

Syriens roll?

Den shiamuslimska Hizbollahmilisen krävde på lördagen ännu en gång att de fyra generalerna ska friges. FN:s utredare har också utpekat syriska staten som medansvarig för mordet, något som regeringen i Damaskus med skärpa har tillbakavisat. Specialdomstolen i Haag ska också ta upp andra mord på libanesiska politiker och mediepersonligheter. Rafiq al-Hariri var premiärminister i två perioder mellan 1992 och 2004. I oktober 2004 avgick han i protest mot Syriens inblandning i den libanesiska politiken.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Krav om mer pengar till värnpliktiga

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.