Nio år läggs på Navalnyjs fängelsestraff
Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj döms för nya "brott" i ännu en ifrågasatt rättegång. Straffet blir ytterligare nio års fängelse på säkerhetsanstalt och böter.Regimkritikerns försvarare greps utanför det fängelse där han hålls inlåst, men har nu släppts.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker på senare år. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han på senare år allt mer framstått som den främsta oppositionsledaren i Vladimir Putins Ryssland.
Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. I stället driver han en rörelse som har haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.
Han är utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De har två barn, födda 2001 och 2008.
I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han till Ryssland den 17 januari 2021. Han greps direkt på flygplatsen och har därefter dömts till fängelse i vad som allmänt betraktas som en politiskt regisserad process.
Vid rättsförhandlingar för en vecka sedan yrkade åklagaren på 13 års fängelse följt av två år med restriktioner, samt böter.
Under tisdagen dömdes Navalnyj för ungefär grovt bedrägeri, vilket han dömts för även tidigare, till nio års fängelse och 1,2 miljoner rubel i böter, en summa som i dag motsvarar cirka 100 000 kronor.
"Putin är rädd för sanningen, jag har alltid sagt detta. Att bekämpa censur, förmedla sanningen till folket i Ryssland har alltid varit vår prioritet", säger den 45-årige regimkritikern i ett inlägg på Instagram efter domen.
Han uppmanar också det ryska folket att göra motstånd mot "dessa krigsförbrytare".
Försvararna greps
Enligt anklagelserna ska Navalnyj ha stulit stora summor pengar som donerats till hans politiska organisationer. Han är enligt rätten också skyldig till domstolstrots.
— Genom att förolämpa domaren begick han domstolstrots, sade domaren Margarita Kotova endast minuter efter det att domen om bedrägeri meddelats.
Kort efter beskedet om domen greps på oklara grunder två av Navalnyjs försvarare utanför fängelset, men de släpptes efter en kort stund.
"Sverige fördömer starkt den nya politiserade domen mot Alexej Navalnyj och kräver att han omedelbart släpps. Djupt oroad över rysk inrikes repression och utrikes aggression mot Ukraina", skriver Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.
EU säger i en kommentar att domen är "politiskt motiverad".
USA fördömer domstolens "skamliga dom" som "den senaste av försöken att tysta Navalnyj och andra oppositionella och oberoende röster", säger talespersonen för utrikesdepartementet Ned Price.
Putins främsta motståndare
Aleksej Navalnyj sitter fängslad sedan i januari 2021 då han greps efter att ha vårdats på sjukhus i Tyskland på grund av en giftattack som han, hans anhängare och stora delar av västvärlden anklagar Kreml för.
Navalnyj är en av president Vladimir Putins främsta motståndare. De tvivelaktiga domarna mot honom har sedan länge inneburit att han inte tillåtits ställa upp i Rysslands val, där alla partier och kandidater på ett eller annat sätt behöver förhålla sig till vad makten i Moskva vill. Han och hans anti-korruptionsrörelse har därför försökt samla ryssar bakom de oppositionella alternativ som har störst möjlighet att besegra Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland i varje valkrets.
Han avtjänar just nu ett fängelsestraff på 2,5 år vid en straffkoloni utanför Moskva. Det nya straffet kommer han att avtjäna i en straffkoloni med mer strikta restriktioner, vilket försätter honom under svårare förhållanden.