Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Irak anklagar USA för brott mot pakt

Nyheter | 27/04/2009 08:20

Iraks premiärminister anklagar USA för att ha brutit mot en pakt länderna emellan.

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki anklagade på söndagen USA för att ha brutit mot säkerhetspakten som Bagdad och Washington ingick i november.

Anledningen är en amerikansk räd i staden Kut i södra Irak tidigt på söndagsmorgonen, där amerikanska soldater sköt ihjäl två människor och grep sex personer. Hundratals demonstranter i Kut protesterade mot de amerikanska styrkorna och provinsguvernören i provinsen Wasit fördömde räden.

– Vi fördömer denna fasansfulla incident. Oskyldiga människor har dödats och läget i staden är mycket spänt, sade guvernören Latif al-Tarfa.

Kräver rättegång

Ett uttalande av al-Maliki lästes upp i irakisk teve, där han fördömer dödandet och säger att räden bryter mot säkerhetspakten. De ansvariga bör ställas inför rätta, hette det också i uttalandet.

Det är första gången som Bagdad eller Washington anklagat motparten för att ha brutit mot pakten. I den sägs bland annat att alla militära insatser av amerikanska soldater måste godkännas av regeringen och samordnas med lokala myndigheter. Den amerikanska militären sade i ett uttalande att razzian var "till fullo samordnad och godkänd av Iraks regering".

Vapensmuggling

När händelsen i Kut blev känd greps två irakiska befälhavare. En talesman för försvarsdepartementet sade att de gripna anklagas för att ha givit klartecken för räden utan att ha informerat försvarsdepartementet eller regeringen.

Den amerikanska militären uppgav tidigare att mannen som skjutits ihjäl misstänktes för att ligga bakom vapensmuggling till shiamuslimska milisgrupper. En kvinna hamnade i skottlinjen och avled av sina skador.

USA anklagar Iran för att smuggla vapen till shiamuslimska grupper i Irak, något som Teheran tillbakavisat. Iraks inrikesdepartement skickade en särskild delegation till Kut för att utreda incidenten.

Skrivet av: