Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Första fallet i Nederländerna

- 30/04/2009, 12:54 -

En treårig flicka i Nederländerna har insjuknat i svininfluensa.

Hälsomyndigheterna i landet uppger att fallet är bekräftat enligt den holländska nyhetsbyrån ANP. Fallet är det första bekräftade i Nederländerna.

EU förefaller annars förskonat från dödsfall i den nya influensa. EU-kommissionen som fruktar att människor dör om en pandemi får fäste i Europa räknar med att ett vaccin är klart för kontinenten inom hundra dagar.

Sverige har ännu inte något laboratoriebekräftat smittfall av influensan. De 37 prover för det nu aktuella viruset A/H1N1 som Smittskyddsinstitut rapporterar på sin hemsida har alla varit negativa, det vill säga inget prov visade på smitta.

FN:s världshälsoorgan WHO beslöt i går kväll att höja sin smittvarning till nivå 5 på en sexgradiga skala, vilket motsvarar att en sjukdom fått betydande spridning i minst två länder.

– Ja, människor kommer att dö av den i Europa. Det är inte en fråga om huruvida utan om hur många, säger generaldirektören för hälso-och konsumentärenden vid EU-kommissionen Robert Madelin som berättade om influensavaccinet för nyhetsbyrån Reuters.

EU-kommissionen föreslår inte vid sitt möte under torsdagen något reseförbud till vare sig Mexiko eller USA, de två länder som har flest smittfall av viruset H1N1. Resenärer får däremot rådet att vara försiktiga.

Barack Obama avvisade krav på att stänga USA:s gränser för smittans skull när han talade efter 100 dagar som president natten till torsdagen, skriver AFP.

WHO rapporterar fortfarande få laboratoriebekräftade smittfall utanför Mexiko och USA, hittills i hela världen 148 varav åtta dödsfall.

Mexikos president Felipe Calderon flaggade i ett tv-tal för en delvis stängning av Mexikos ekonomi under den 1-5 maj samtidigt som han uppmanar landets befolkning att hålla sig hemma. På så sätt hoppas han att influensaepidemin ska kunna bromsa upp.

– Mexikanerna ska under fem dagar avstå från arbetsuppgifter som inte är oundgängliga såväl inom statsförvaltningen som i det privata näringslivet, sade Calderon.

I södra Kalifornien har ett 30-tal marinkårssoldater satts i karantän sedan en soldat visat symtom på influensa. Soldaterna tillhör landets största militärförläggning, Twentynine Palms Marine Corps Air Ground Combat Center, som är huvudanläggning för utbildning av soldater som ska skickas till Afghanistan och Irak.

Skrivet av: