Första fallet i Nederländerna

En treårig flicka i Nederländerna har insjuknat i svininfluensa.


Hälsomyndigheterna i landet uppger att fallet är bekräftat enligt den holländska nyhetsbyrån ANP. Fallet är det första bekräftade i Nederländerna.

EU förefaller annars förskonat från dödsfall i den nya influensa. EU-kommissionen som fruktar att människor dör om en pandemi får fäste i Europa räknar med att ett vaccin är klart för kontinenten inom hundra dagar.

Sverige har ännu inte något laboratoriebekräftat smittfall av influensan. De 37 prover för det nu aktuella viruset A/H1N1 som Smittskyddsinstitut rapporterar på sin hemsida har alla varit negativa, det vill säga inget prov visade på smitta.

FN:s världshälsoorgan WHO beslöt i går kväll att höja sin smittvarning till nivå 5 på en sexgradiga skala, vilket motsvarar att en sjukdom fått betydande spridning i minst två länder.

– Ja, människor kommer att dö av den i Europa. Det är inte en fråga om huruvida utan om hur många, säger generaldirektören för hälso-och konsumentärenden vid EU-kommissionen Robert Madelin som berättade om influensavaccinet för nyhetsbyrån Reuters.

EU-kommissionen föreslår inte vid sitt möte under torsdagen något reseförbud till vare sig Mexiko eller USA, de två länder som har flest smittfall av viruset H1N1. Resenärer får däremot rådet att vara försiktiga.

Barack Obama avvisade krav på att stänga USA:s gränser för smittans skull när han talade efter 100 dagar som president natten till torsdagen, skriver AFP.

WHO rapporterar fortfarande få laboratoriebekräftade smittfall utanför Mexiko och USA, hittills i hela världen 148 varav åtta dödsfall.

Mexikos president Felipe Calderon flaggade i ett tv-tal för en delvis stängning av Mexikos ekonomi under den 1-5 maj samtidigt som han uppmanar landets befolkning att hålla sig hemma. På så sätt hoppas han att influensaepidemin ska kunna bromsa upp.

– Mexikanerna ska under fem dagar avstå från arbetsuppgifter som inte är oundgängliga såväl inom statsförvaltningen som i det privata näringslivet, sade Calderon.

I södra Kalifornien har ett 30-tal marinkårssoldater satts i karantän sedan en soldat visat symtom på influensa. Soldaterna tillhör landets största militärförläggning, Twentynine Palms Marine Corps Air Ground Combat Center, som är huvudanläggning för utbildning av soldater som ska skickas till Afghanistan och Irak.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.