Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mindre aggressiv influensa än väntat

Nyheter | 01/05/2009 18:08

Influensaepidemin i Mexiko är "inte så aggressiv som befarat".

Influensaepidemin i Mexiko är "inte så aggressiv som befarat", bedömde myndigheterna på fredagen.

Världshälsoorganisationen WHO ser inga skäl att höja beredskapen ytterligare. Larmnivån för pandemi är oförändrad.

Den mexikanska regeringen sade att landet har 15 bekräftade dödsfall i influensan och 328 personer som testats positivt.

– Lyckligtvis är viruset inte så aggressivt - det är inte som fågelinfluensan som hade en dödlighetsgrad på nära 70 procent, sade hälsovårdsministern José Angel Córdova på en presskonferens.

Han konstaterade att influensaviruset H1N1, även om det är mycket mer smittsamt än fågelinfluensan, lätt kan behandlas med virushämmande läkemedel, förutsatt att behandlingen sätts in från första dagen.

Enligt Cordova bygger statistiken inte på några nya fall som rapporterats, utan på provtagning och analyser av misstänkta fall.

De nya talen innebär en kraftig nedrevidering. Tidigare i veckan talade regeringen om 159 misstänkta dödsfall. Det höga antalet och uppgifterna om att svininfluensan spridits till ett dussintal andra länder fick WHO att i onsdags varna för en "överhängande" pandemi. Varningsgraden var 5 på en 6-gradig skala.

Inte bevisat

För att utfärda larm om en fullständig epidemi skulle krävas att WHO blev övertygat om att svininfluensan sprider sig på ett snabbt sätt i ett land eller en region utanför Nordamerika.

Norden har nu fått sitt första fall av den nya influensan. En dansk kvinna som återvänt från ett besök i New York visade sig ha smittan. Hon kom till Köpenhamn med flyg från Newark den 29 april.

Hon blev inte särskilt sjuk och har redan nästan tillfrisknat men ska hållas isolerad till den 6 maj. Fall har officiellt bekräftats i sex länder i Europa, dock inte Sverige. Dessutom har fall rapporterats i Kanada, Israel och Nya Zeeland.

WHO-talesmannen Thomas Abraham sade på en presskonferens att det krävs bevis för att viruset verkligen har slagit rot i samhällen, inte att smittan förts in av resenärer och spritts inom familjer och sedan tynat bort, för att larmnivån ska höjas.

– Vi har inga bevis för en påtaglig gemenskapsöverförd smitta i Europa, sade Abraham.

Mindre dödligt

Den mexikanske hälsovårdsministern påpekade att viruset inte alls är så farligt som sars-epidemin, som dödade över 800 människor i Kina och 30 andra länder 2003.

– Det här viruset anses mindre dödligt och erfarenheten är att det är vad vi ser i verkligheten, sade Cordova.

WHO sade i ett uttalande att den nya influensastammen, som nu kallas influensa A (H1N1) har konstaterats hos 331 personer, varav tio dött, i elva länder. De uppgifterna inkluderade inte den senaste mexikanska rapporten. USA, som näst Mexiko haft flest insjuknade, rapporterade 141 bekräftade fall i 19 delstater.

Skrivet av: