Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svininfluensan skrämmer världen

Nyheter | 01/05/2009 18:12

Expert: En mycket liten del kommer att dö.

Varje dag bekräftas nya smittade. Varje dag upptäcks svininfluensa i länder som fram tills nu trott att de gått säkra.

Trots att över 300 personer i Mexiko har smittats, varav tolv har dött, menar den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC att det är siffror som inte visar rättvisa.

– Skulle man dra slutsatser om dödlighet utifrån de siffrorna skulle det leda helt fel eftersom vi vet att de mexikanska fallen i hög grad handlar om de svåraste drabbade och patienter som vårdats på sjukhus, säger Angus Nicoll, chef för ECDC:s influensaprogram.

Angus Nicoll grundar delvis sitt lugn till situationen på historisk erfarenhet. Från de tre tidigare influensaepidemierna som spreds runt jorden vet man att runt hälften av befolkningen kan bli infekterade, men bara en tredjedel av dessa kommer att märka att de bär på smittan. Vissa kommer att bli sjuka och få milda symptom.

– En mycket liten del kommer också att dö, de flesta i komplikationer efter influensan snarare än av influensan i sig, säger Angus Nicoll enligt DN.

Munskydden slut

I Sverige arbetas det ändå för fullt utifrån ett värsta scenario. Sjukhus och regionsansvariga håller tät kontakt.

– Upp till fyrtio procent av befolkningen kan bli sjuka, säger Anne Söderström, smittskyddsansvarig för Västra Götaland.

Samtidigt rapporterar de svenska apoteken att munskydden redan tagit slut. Nu varnar Bo Svenungsson, läkare vid Stockholms smittskyddsenhet, att även munskydden kan innebära en fara.

– Risken är att skydden får människor att röra oftare med händerna i ansiktet och det ökar risken att man smittas av influensan, säger han till KvP.

Skrivet av: