Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe har skjutits till döds
Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe har skjutits till döds - Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Skandaler, reformer och sjukdom – så var Shinzo Abes tid som premiärminister

Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe har skjutits till döds mitt i ett tal i staden Nara i västra Japan. Han var landets yngsta premiärminister sedan andra världskriget och också den som suttit längst på posten.


Fakta: Shinzo Abe

Shinzo Abes morfar var premiärminister Nobosuke Kishi, vars bror Eisaku Sato också suttit på posten.

Hans far och farfar var båda högt uppsatta i Liberaldemokratiska partiet. Shintaro Abe, Shinzos far, var en ledande kandidat för premiärministerposten innan han drogs in i en rekryteringsskandal.

Shinzo Abe studerade statsvetenskap vid Seikeis universitet i Tokyo på 1970-talet och avslutade sina studier i Kalifornien 1979.

Efter studierna började han arbeta för en ståltillverkare som han lämnade 1982 för att påbörja en politisk karriär.

Vid 11.30-tiden på fredagen framförde Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe, 67, ett kampanjtal i japanska Nara, när en man plötsligt dök upp bakom honom.

Abe var på plats för att hålla tal inför söndagens val till överhuset när två dova smällar hördes. Han föll till marken och fördes akut till sjukhus med helikopter, men hans liv gick inte att rädda. 

Läs mer om skjutningen av Shinzo Abe här.

Foto: AP via TT

Shinzo Abe – Japans yngste premiärminister på många år

År 2006 blev Shinzo Abe Japans yngsta premiärminister sedan andra världskriget. 52 år gammal symboliserade han ungdom och förändring, samtidigt som han vuxit upp i en konservativ familj i det politiska toppskiktet med högt uppsatta politiker både på sin mammas och pappas sida.

Premiärministerns första år kantades av flertalet skandaler och ett knappt år senare meddelade han sin avgång efter att hans parti, Liberaldemokratiska partiet (LDP), förlorat överhusvalet. Senare har han dock sagt att avgången berodde på en mag-tarm-sjukdom som kunde behandlas först senare med nya mediciner.

LPD är ett konservativt nationalistiskt parti som har styrt Japan i princip oavbrutet sedan andra världskriget.

Abe applåderades i parlamentets underhus när han valdes som premiärminister för andra gången, i december 2012. Arkivbild.

Införde finanspolitiska "Abenomics"

Fem år efter avgången valdes han återigen till partiledare för LPD som vann en jordskredsseger, och Shinzo Abe blev premiärminister ytterligare en gång. Den här gången varade det betydligt längre.

Under perioden 2012 till 2020 genomförde han omfattande ekonomiska reformer i landet. Efter två decennier av stagnation och ett år efter katastrofen i Fukushima ansåg Shinzo Abe att landet måste ut ur recessionen och få igång barnafödandet. Finanspolitiken kallades "Abenomics" och gick ut på omfattande offentliga investeringar, sänkt styrränta och minskad byråkrati.

Det gjordes också stora satsningar på att göra det lättare att arbeta och ha barn, bland annat med kritiserade skatter för att finansiera barnomsorg.

Landets stora ekonomiska problem kvarstod dock vid slutet av 2010-talet och förtroendet för premiärministern dalade. Under 2020 kritiserades han för att reagera långsamt och förvirrat i början av pandemin och i augusti samma år meddelade han att han skulle avgå av hälsoskäl.

USA:s tidigare president Barack Obama togs emot av Shinzo Abe vid ett besök i Tokyo 2018. Arkivbild.

Shinzo Abe satsade på försvaret i Japan

Shinzo Abe har varit en uttalad kritiker av artikel 9 i Japans konstitution. Tillägget tillkom efter andra världskriget under påverkan av USA och gjorde det i princip omöjligt för Japan att ha en krigsberedd militär utöver en mindre försvarsstyrka. En sådan, står det i tillägget, går inte att ha samtidigt som man arbetar för världsfred.

2015 luckrades artikel 9 upp av regeringen och tillät Japan att hjälpa allierade militärt. Ändringen kritiserades hårt av Kina och Nordkorea och anses olaglig av oppositionspartier och en del invånare i Japan. Abe har i flera intervjuer sagt att hans huvudmål för Japan varit att göra sig fri från "efterkrigsregimen", USA:s ockupation efter andra världskriget, som han och andra konservativa menar ha försvagat landets traditionella värden. Samtidigt har han varit drivande för att stärka banden till USA i ett försök att öka Japans militära förmåga.

Shinzo Abe i Stockholm. Här anländer han till Grand Hotel för att äta middag med Sveriges dåvarande statsminister Stefan Löfven under sitt tvådagarsbesök i huvudstaden, i juli 2017. Arkivbild.

Mer och mer nationalistiskt

Under de senaste åren har Japan blivit mer nationalistiskt, skriver Utrikespolitiska institutet (UI). Landet har under Abes tid vid makten fått hård kritik för att dölja historiska krigsbrott genom att tona ner eller radera lärobokspassager om ämnet och nyligen infördes betyg i ämnet "moralisk utbildning" från tidig ålder. Det har också tillkommit regler om att man måste visa vördnad för flaggan och nationalsången, samtidigt som flera parlamentariker öppet stöder nationalistiska organisationer.

Under sommaren 2022 var den pensionerade Shinzo Abe ute på en kampanjturné för LDP när han sköts till döds under ett tal i staden Nara i västra Japan. En 41-årig man från samma stad greps i samband med händelsen. På bilder som publicerats på Twitter ser det ut som att vapnet är hemgjort.

Shinzo Abe vann uppgörelsen om partiledarskapet i LDP i slutet av år 2006. Sedan utsågs han till Japans yngste premiärminister. Här poserar han på en kampanjscen tillsammans med partikamraterna Yohei Matsumoto (vänster) och Yoshihiko Fukuda (höger). Arkivbild.
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!