Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Färre svåra influensafall i Mexiko

Nyheter | 02/05/2009 19:08

Men mexikanernas veckoslut präglas fortfarande av ett begränsat uteliv.

Trots tecken på att epidemin kan ha nått sin kulmen avbryter Kina flygförbindelserna med Mexiko.

En 25-årig mexikansk man som kom till Hongkong i torsdags och som konstaterats smittad av det nya influensaviruset har fått Kina att vidta drastiska åtgärder.

Flygningar från Mexiko har ställts in och myndigheterna i Kina vill i förtid ta hem kinesiska turister därifrån.

På lördagen spårades även passagerare som rest med samma plan som mexikanen från Mexiko med mellanlandning i Shanghai och vidare till Hongkong. Han är det första bekräftade smittfallet i Asien men på lördagen rapporterade även Sydkorea ett bekräftat fall.

Hotellet i Hongkong där mexikanen bodde har isolerats. De 200 gästerna och 100 anställda får inte lämna hotellet.

Inga svenskar

Hotellets reception upplyste om att det inte finns några svenska gäster där men ville inte ge några fel detaljer.

Italien rapporterade sitt första fall, en man från Toscana som återvände från Mexiko den 23 april men blivit av med sina influensasymptom efter en sjukhusvistelse.

Varför influensaepidemin fått allvarligare följder, med på lördagen 16 bekräftade dödsfall, i Mexiko än i andra delar av världen finns det ännu ingen förklaring till.

USA som har 160 bekräftade smittfall i 21 delstater har bara haft ett dödsfall, ett mexikanskt spädbarn som fördes till USA där han insjuknade och dog.

–Vi kan inte veta säkert varför det är så, och därför vidtar vi alla nödvändiga försiktighetsåtgärder i händelse av att viruset förvandlas till något värre, sade president Barack Obama i sitt radiotal på lördagen.

Hålls inomhus

I Mexiko var affärer och företag stängda, sedan president Felipe Calderón gett order om att all verksamhet som inte är absolut nödvändig ska läggas ner under fem dagar.

Det i huvudstaden normalt så livliga utelivet på restauranger, barer, biografer, museer och i parker hade stannat av.

Mexikanerna, som tvingats tillbringa det förlängda veckoslutet inomhus, fick dock några positiva besked.

Hälsovårdsminister José Angel Córdova sade att influensaepidemin tycktes vara på väg att stabiliseras.

Hittills har epidemin krävt 16 liv men antalet väntas stiga i takt med att laboratorietesterna blir klara. Ett positivt tecken är att antalet svåra influensafall som kräver sjukhusvård inte längre ökar i samma takt som tidigare.

–Det vore förhastat av mig att säga att vi har passerat det allra svåraste ögonblicket, men jag tror vi har tillräckliga fakta för att säga att vi är i en stabiliseringsfas, sade han.

Enligt ministern behövs det ytterligare några dagar för att se hur epidemin utvecklas.

–En WHO-talesman gjorde en liknande bedömning för Europas del. De närmaste dagarna blir avgörande för hur omfattande smittspridningen blir, sade han.

Hitills har 615 bekräftade fall av svininfluensan rapporterats världen över, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Gå in på WHO:s hemsida för att se vilka länder som drabbats.

Skrivet av: