"Barnmat värre än skräpmat"

"Resultaten är skrämmande."


Skorpor som marknadsförs för spädbarn innehåller i vissa fall mer socker och transfetter än skräpmat, konstaterar brittiska lobbygruppen CFC, Children's food campaign.

–Resultaten av den här undersökningen är skrämmande. Mycket av den mat som marknadsförs för bebisar och småbarn sägs i reklamen vara hälsosam. I själva verket, räknat i socker och mättat fett, så är en del sämre än skräpmat, säger taleskvinnan Christine Haigh.

Bland annat hittades mer socker i de klassiska Farley's Rusk-skorporna än i jämförbara chokladkex. Och Toddler's Own Mini Cheese Biscuit - "bebisens eget ostkex" - visade sig innehålla mer transfetter per 100 gram än i en Quarterpounder-burgare från McDonald's.

Cow & Gate, en av de producenter som kritiserats, har tills vidare omedelbart stoppat sin produktion av småbarnskex som en följd av CFC:s studie. Livsmedelsjätten Heinz, som säljer såväl Farley's Rusk som Toddler's Own Mini Cheese Biscuit, kämpar dock för sina produkter och står på sig med att Farley's Rusk - ofta doppad i mjölk - är en "idealisk övergångsmat för barn från ungefär fyra månader".

"Generationer av bebisar och även vuxna har i 120 år njutit av Farley's Rusk. Det unika receptet, berikat med vitaminer och mineraler, har hållits i huvudsak oförändrat" försvarar sig bolaget i ett pressmeddelande.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.