Förlängt straff för Vukovarmassaker

En av de huvudåtalade för massakern i Vukovar fick ett hårdare straff.


En av de huvudåtalade för massakern i den kroatiska staden Vukovar 1991 har fått sitt straff kraftigt förlängt av FN:s krigsbrottsdomstol för det forna Jugoslavien.

Nu 56-årige Veselin Slijvancanin - som 1991 var major i den jugoslaviska armén - dömdes 2007 till fem års fängelse för medhjälp till tortyr och brutal behandling av fångar. Sedan domen överklagats ökades dock straffet på tisdagen till 17 års fängelse, eftersom domstolen funnit Slijvancanin skyldig även till medhjälp till mord.

Samtidigt bekräftades den 20-åriga fängelsedomen mot Slijvancanins befälhavare, förre översten Mile Mrksic.

Händelserna i Vukovar efter stadens fall i november 1991 var ett av de första stora övergreppen under krigen i det forna Jugoslavien.

Serbiska paramilitärer och styrkor från den jugoslaviska armén tog sig in på stadens sjukhus, skilde kvinnorna från männen och plockade med sig ett par hundra man, samt två kvinnor, som bussades ut till byn Ovcara. På en svinfarm misshandlades de i timmar, innan minst 194 personer sköts ihjäl och snabbt bulldozrades ner i massgravar.

Utöver Slijvancanin och Mrksic hade FN-domstolen tidigare åtalat även förre kaptenen Miroslav Radic och Vukovars dåvarande borgmästare Slavko Dokmanovic för händelserna 1991. Radic friades dock 2007, medan Dokmanovic begick självmord i häkte redan 1998.

Nyligen dömde dessutom Serbiens krigsbrottsdomstol 13 personer till mellan fem och 20 års fängelse för massakern.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!