Sarkozy ändrar sig om Petrella

- 13/10/2008, 20:03 -

Franska presidentfrun Carla Bruni fick Sarkozy att benåda kvinnlig terrorist.

Bakom varje man står en stark kvinna. Nu har Carla Bruni fått maken, den franske presidenten Nicolas Sarkozy, att ändra inställning angående en utlämning av den dödsdömda Röda brigad-aktivisten, Marina Petrella.

Kort efter att Sarkozy kom till makten bestämde han sig för att häva den amnesti man givit till forna Röda brigaden-medlemmar. Strax därefter arresterades Petrella, 54 år, som levt i exil i Frankrike sedan hon dömts till livstids fängelse i Italien 1992 för mord och kidnappning.

Man bestämde att Marina Petrella skulle utlämnas till Italien. Men Bruni, som ursprungligen är italienare, har fattat tycke för Petrella, som nu får psykriatisk vård på ett sjukhus i Paris.

– Vi kan inte låta den här kvinnan dö, sa Carla Bruni till den franska tidningen Liberation.

Efter att Carla Bruni besökt Marina Petrella på sjukhuset och hennes syster informerat Sarkozy om Petrellas tillstånd kom president Sarkozy på andra tankar. Man får förmoda att han lyssnat på systrarna eftersom han plötsligt ändrat sitt beslut.

– Trots all vård Petrella har fått har hennes tillstånd inte förbättrats, sa Sarkozy, samtidigt som han låter henne stanna kvar på sjukhuset, skriver BBC.

"Alarmerande och oacceptabelt" skriver man i Italien.

Skrivet av: