Söndag 28 Nov
Stockholm

FN bannar Israels bosättarpolitik

FN-chefen Ban Ki-Moon gick till hårt angrepp på Israels bosättarpolitik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FN:s säkerhetsråd inledde på måndagen en debatt om hur den avsomnade fredsprocessen i Mellanöstern kan väckas igen.

FN-chefen Ban Ki-Moon uppmanade Israel att ändra sin bosättarpolitik på de palestinska territorierna.

– Tiden är inne för Israel att fundamentalt ändra sin politik i det här avseendet som det upprepade gånger lovat göra, sa Ban på mötet som sammankallats på initiativ av Ryssland som för närvarande är rådets ordförande.

Ban konstaterade att palestinier fortsatt upplever "oacceptabla, ensidiga åtgärder i östra Jerusalem och resten av Västbanken - husrivningar, intensifierad bosättaraktivitet, våld från bosättare, förtryckande rörelseinskränkningar, kontrollställen och barriären som är nära förknippade med bosättningarna".

FN-chefen fördömde också Israels "fortsatta stängning" av Gazaremsan som enligt honom inte försvagar Israels motståndare i Gaza men gör obeskrivlig skada för det civila samhällsbygget.

Han noterade att FN "inte kan få in någonting utom mat och mediciner till befolkningen i Gaza som befunnit sig mitt i en krigszon" ännu fyra månader efter Israels bestraffande offensiv för att stoppa palestinsk raketbeskjutning mot sitt territorium.

– Det här är helt oacceptabelt, sa Ban och tillade att palestiniernas urskillningslösa raketattacker likaså är helt oacceptabla.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela