Ranunkeln, som är släkting till den svenska smörblomman, odlas även på friland. Här en orange variant på en odling i bergen ovanför Taggia, en bit utanför staden Sanremo.
Ranunkeln, som är släkting till den svenska smörblomman, odlas även på friland. Här en orange variant på en odling i bergen ovanför Taggia, en bit utanför staden Sanremo. - Foto: TT

Här är Sanremos vapen i blomsterkriget

Världskända blommor – inte minst i samband med svenska Nobelfestligheter.Odlingstraditionen lever vidare i Sanremo, men numera tvingas den kända blomsterregionen slåss mot Sydamerika, Afrika och Holland.Efter att ha förlorat priskriget om nejlikor och rosor står hoppet till ranunkel och anemon som stormtrivs i det unika klimatet.


Fakta: Sanremos blomsterodlingar

I Sanremo räknar man grovt med att det i dag finns runt 2 600 lantbruk som är involverade i blomsterproduktion.

Av dem odlar runt 90 stycken krukväxter som suckulenter, kaktus samt plantor för trädgård.

Resten ägnar sig åt snittblommor – ranunkler, anemoner, gröna kvistar samt blomsterkvistar som mimosa, men även till viss del blommor som freesia, krysantemum, nejlikor och liknande.

Andelen gårdar som odlar blommor har sjunkit genom åren. I Imperia, den region Sanremo tillhör, fanns det 1982 över 6 000 gårdar, enligt statistik från Istat, det italienska nationella institutet för statistik. År 2000 var siffran nere på runt 4 600, för att år 2010 landa på 3 129 stycken.

Samtidigt är antalet uppodlade hektar nära nog det samma då som nu – den senaste siffran från 2010 visar på över 1 800 hektar odling.

En stor andel av den forna storskaliga produktionen av exempelvis rosor och nejlikor har flyttat till låglöneländer.

Källa: Istat

— Det här är en planta som älskar låga temperaturer, säger odlaren Alessandro Parodi som driver blomsterodling i Bussana utanför Sanremo tillsammans med sin bror.

Solstrålarna blänker till i glasen på de otaliga växthus som är spridda bland kullarna runt Sanremo i nordvästra Italien. Trakten är känd för sina vackra snittblommor, inte minst i svenska Nobelsammanhang. I år har stiftelsen plötsligt dock valt importblommor från annat håll – ett besked som Nobelstiftelsen förklarar med "logistiska och tidsmässiga utmaningar under och efter pandemin".

Till skillnad från förr är växthusen i Sanremo inte längre fyllda av blomsterproduktion. Konkurrensen från Holland och länder utanför EU har blivit för hård – rosor och nejlikor produceras till lägre marknadspris på andra håll.

Inte sällan på bekostnad av miljö, arbetsvillkor och energiresurser.

"Strategisk faktor med blomman"

Hoppet är dock inte helt ute. I det unika mikroklimat som råder här mellan berg och medelhav frodas färgstarka ranunkler och anemoner.

Både under glastak, nät och bar himmel.

Resultatet? Starka plantor.

Alessandro Parodi som tillsammans med sin bror äger blomsterodling med tak av plast och sidor av nät i Bussana utanför Sanremo.

Förr i tiden var det nejlikor som gällde för familjeföretaget Parodi. Nu satsar bröderna istället på 30 olika sorters ranunkler som odlas på två hektar över vinter- och vårsäsong. Olika varianter i orange, blekt rosa och vitt drivs fram under genomskinligt tak – och till stor del bara med nät på sidorna, för att stoppa insekter.

Biologiska bekämpningsmedel – exempelvis en liten spindel – bekämpar naturligt angrepp av trips, och ledlampor används ibland nattetid för att förlänga fotosyntesen.

— Det är en strategisk faktor med blomman – man behöver inte massa energi för att få den att växa i det här området. Så den får en låg påverkan, jämfört med om man odlar den i andra länder där man kanske måste ge den uppvärmning och ljus hela tiden.

— Här sker det naturligt.

Förändrade marknaden

Stjälkar av hundratals fluffigt ljusrosa ranunkler binds i rasande takt till buntar inne i lagerlokalerna hos ett annat familjeföretag beläget i grannsamhället Arma di Taggia. Här tog Nico La Marca och hans syster över sina föräldrars odlingar för några år sedan. I dag producerar de 2,3 miljoner blomsterstjälkar varje år. Ranunkler och anemoner, naturligtvis.

— Ranunkler förändrade marknaden, säger Nico La Marca som berättar om utvecklingen i Sanremo-området genom åren.

Packning pågår hos La Marca Flowers utanför Arma di Taggia. Ranunklerna ska vidare ut på marknaden i Europa och världen inom kort.

— Med nejlikor och rosor fanns det fler odlare här, då under 1960-talet odlade alla särskilt nejlikor. 80-85 procent av marknaden var det då. Men det förändrades oerhört, säger han och konstaterar att nejlikor nu odlas billigare i Afrika och Sydamerika.

— Med vår standard och våra arbetare blev det inte marknadsmässigt längre.

Efter nejlikan försökte många hitta andra vägar. Rosorna gick bra under 1980-talet, säger Nico La Marca.

— Men sedan började odlingen av dessa i Etiopien, Colombia – överallt...

Plötsligt efterfrågade världen inte längre Sanremos rosor.

— De blev för dyra.

Nico La Marca driver vidare familjeföretaget i Arma di Taggia som bland annat specialiserat sig på klonade ranunkler. Ranunkeln är släkt med den svenska smörblomman. I mitten av augusti planteras lökarna, och blomningen börjar i oktober och avslutas under senvåren.

Nu odlas ranunkler och anemoner under vinterhalvåret, med planteringsstart i augusti. Skörden sker från november ända fram till slutet av april.

"Vi vet hur"

Personalen är densamma året runt – La Marca vill behålla kompetensen, så under sommarhalvåret får de ägna sig åt att odla pumpor, basilika och annat för den lokala marknaden i väntan på de efterfrågade blommorna.

Visst odlas ranunkler och anemoner även i Israel, Spanien och länder i Sydamerika. Men Sanremos klimat med soliga vintrar är det få som slår, om man får tro Nico La Marca.

— Ranunklerna är fortfarande nummer ett! Kvaliteten är så god och vädret så bra. Och vi kan odla dem – för vi vet hur!

Färdiga buntar ranunkler i en rad olika kulörer åker snabbt in i kylrummet på familjeföretaget, i väntan på transport till Holland liksom Belgien, USA, Schweiz och resten av världen.

La Marca säljer vidare sin produkt själv direkt till lokala grossister. Många andra väljer att i stället gå via marknaden och auktionera ut sina blommor flera gånger i veckan.

"Kommer hit för att kolla priser"

Klockan är halv sex på morgonen när vagn efter vagn – fyllda med ranunkler och anemoner – åker in och ut. På stadens blomstermarknaden Mercato dei Fiori ska ett fyrtiotal köpare från grossistföretag snart buda hem vad som bara timmar senare säljs vidare i Italien och utomlands.

Tre gånger i veckan sätts priserna, innan export tar vid.

— Alla köpare är lokaliserade här, men de flesta är utländska företag, förklarar marknadschefen Franco Barbagelata innan han springer iväg för att hämta in blomstervagnarna från kylen.

Auktionen startar vid halv sex på blomstermarknaden i Sanremo - och tempot är högt. Inom loppet av tjugo minuter har köparna från grossistföretag lagt pris på lagret av anemoner och ranunkler. På bilden står marknadens chef Franco Barbagelata redo att dra iväg en vagn med sålda blommor.

Auktionen går rasande snabbt. Priserna börjar högt men landar alltid lägre.

— Ibland kommer jag bara hit för att kolla priserna, och efteråt köper jag de blommor som mina odlare har och levererar till mig, berättar Marcello Mangento , som arbetar för ett lokalt exportföretag, precis innan auktionen startar.

Blommorna säljer han vidare till Holland, Polen, Tyskland och resten av Europa – samt den norditalienska marknaden. Vid vissa helger och högtider dominerar vissa färger, och ibland går priserna upp.

— Men nu är priserna på medelnivå. På våren är marknaden billigare.

En blå anemon, som är en knölväxt från sippsläktet. Här odlad i kallväxthus i bergen utanför Taggia i Ligurien.

Den holländska kedjan

Snittblommor mellanlandar ofta i blomstercentrat Holland, innan de skickas vidare ut i världen. En distributionskedja svår att korta – men man försöker, enligt Arjan Glasbergen från holländska grossistföretaget Hoek Group som är på plats för att besöka sina odlare i Sanremo.

I dag transporterar de blommorna härifrån direkt till Holland – och sedan direkt till florister och blomsteraffärer, säger han.

— Så vi hoppar över minst fyra steg där andra annars tjänar pengar på det nu.

I framtiden kanske kedjan från Sanremo kan bli ännu kortare, fortsätter Arjan Glasbergen och berättar om ett nytt projekt i Colombia.

Färdigpackade ranunkler, skördade i mitten av november, som ska säljas vidare inom kort.

— Tidigare förde vi alla blommorna därifrån till Holland först. Men nu har floristerna en beställningslista, vi packar blommor direkt och sedan skickar vi direkt från Colombia till floristerna i Hongkong eller London.

— Det är inte nödvändigt att gå via Holland, vi kan skippa kostnader och så blir det mer miljövänligt.

Tillbaka till odlingen i Bussana, där Alessandro Parodi står böjd över en rad med knoppande ranunkler. Han funderar över klimatförändringarna, som han tycker sig ha börjat ana allt mer de senaste åren.

Ranunkeln, på marknaden även kallad buttercup, är släkt med vår svenska smörblomma.

— Den här oktober var väldigt varm, det är inte normalt. Då startar plantornas tillväxt snabbare, säger han och understryker att det är svårt att dra några egentliga slutsatser.

Observationstiden sträcker sig ju bara över några säsonger – än så länge.

— Kortsiktigt vet vi inte effekterna för vår verksamhet. Men generellt kan det här bli ett problem.

TT
/
/
/
/
EU
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.