Poliser i Tyskland syns framför en genomsökt byggnad i Frankfurt i samband med den stora räden mot misstänkta högerextrema terrorister som genomfördes under onsdagen.
Poliser i Tyskland syns framför en genomsökt byggnad i Frankfurt i samband med den stora räden mot misstänkta högerextrema terrorister som genomfördes under onsdagen. - Foto: TT

Expert om högerextrema tyska soldater: “Mardröm”

Tyskland har stora problem med högerextrema som tidigare har varit soldater inom militära specialförband. De är välutbildade, disciplinerade och har tillgång till vapen.Det är något av en polisiär mardröm, säger terrorforskaren Hans Brun.


På onsdagsmorgonen slog omkring 3 000 tyska poliser till i en stor nationell razzia mot grupperingar inom det högerextrema Reichsbürger-nätverket.

Nätverket misstänkts ha planerat en statskupp genom en väpnad stormning av förbundsdagen och attentat mot elinfrastruktur.

En stor del av gruppen består av tidigare soldater, vissa av dem från specialstyrkan Kommando Spezialkräfte (KSK). Militära specialförband i Tyskland har haft problem med högerextrema tendenser under en längre tid.

— Man har till och med fått upplösa ett förband eftersom medlemmarna förberedde och planerade en större attack eller en statskupp, säger Hans Brun, terrorforskare vid King's College.

Hans Brun, terrorforskare vid King's College. Arkivbild.

"Väldigt hög förmåga att orsaka skada"

Att en stor del av de misstänkta är tidigare soldater gör gruppen extra farlig.

— Här pratar vi om några av Tysklands mest kvalificerade militära förband. De är välutbildade, välbeväpnade och har en väldigt hög förmåga att orsaka skada.

Att våldsbejakande extremister försöker att ta sig in i den militära och polisiära verksamheten är dock inte unikt för Tyskland.

— Man har gjort samma iakttagelser och stött på liknande beteenden i USA, Frankrike, Storbritannien. Det är också problem som försvarsmakten i Sverige är väl medveten om, säger Hans Brun.

Reichsbürger-nätverkets mål är att störta det demokratiska styret i Tyskland och återupprätta det tyska kejsarriket.

— Det finns en allmän politisk tendens som vi ser i många västländer, med ett missnöje med de liberala, demokratiska idéerna. Det finns ett missnöje med globalisering, och öppenheten som kännetecknar dagens västerländska samhällen.

Oro för inblandning utifrån

Det finns en oro bland analytiker för att det kan finnas kopplingar mellan den planerade statskuppen och Ryssland och säkerhetsläget i Europa, enligt Hans Brun.

Det skulle i så fall handla om att försöka splittra stödet till Ukraina, dels för att misskreditera den tyska militären men också för att flytta fokus från Ukraina till interna problem.

TT: Finns det något som tyder på det utifrån vad som har framkommit hittills?

— Nej, men man måste ta med det i beräkningarna. Nu är den ryska regeringen utsatt för en väldigt stark press. Det finns en risk att de använder sig av den här typen av påtryckningsmedel framöver, säger Hans Brun.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.