Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Skärp sanktioner mot Burma"

Nyheter | 18/05/2009 14:20

Utrikesministrar rasar över rättegången mot frihetskämpen Aung San Suu Kyi.

I dag inleddes rättegången mot Burmas demokratikämpe Aung San Suu Kyi i det ökända Inseinfängelset. 63-åringen ställdes i torsdags till svars efter att ha fått ett mystiskt besök av en man som simmade över en sjö för att nå hennes hem, där hon satt i husarrest.

Nu anser EU:s utrikesrepresentant Javier Solana i Bryssel att EU bör överväga att skärpa sanktionerna mot Burma till följd av rättegången.

– Detta är inte rätt tillfälle att mildra sanktionerna, det är snarast stunden för att skärpa dem, sade han innan ett möte i Bryssel med unionens utrikesministrar, enligt EUbusiness.

Jan Kohout, EU-ordföranden Tjeckiens utrikesminister, menar att EU-länderna är redo att diskutera sanktionerna och en skärpning.

– Vi är beredda att gå vidare, säger Kohout.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt sade att förhållandet med landet borde utvecklas och att man i nuläget inte har någon kontakt alls med Burma.

– Vårt förhållande med Burma existerar nästan inte och det gör det komplicerat från den här synvinkeln, men vi måste engagera andra länder i regionen, de som har lättare att påverka, säger Bildt.

Se mer här:

Skrivet av: