Tysk legalisering kan skapa grön våg i Europa

Nästa år kan vuxna tyskar helt lagligt få köpa och röka närodlad cannabis.Helomvändningen kan komma att sätta Europa i gungning. Berlins legaliseringsplaner sätter EU i en rävsax – och spås skapa gröna svallvågor över hela kontinenten.


Fakta: Cannabis

Förbundskansler Olaf Scholz regering – den så kallade tyska "trafikljuskoalitionen" bestående av socialdemokratiska SPD, liberala FDP och miljöpartiet De gröna – ligger bakom ansträngningen att legalisera försäljning av cannabis till vuxna i licensierade butiker. Enligt planen ska effekterna av en eventuell legalisering utvärderas efter fyra år.

Cannabis, i olika varianter kallat hasch eller marijuana, är en växtbaserad drog som används både i medicinskt syfte och för berusning. Enligt en EU-studie genomförd 2022 använde 22 miljoner vuxna européer cannabis under 2021.

Att använda cannabis i berusningssyfte är förbjudet i Sverige och större delen av världen. I ett antal länder och delstater i exempelvis USA finns dock undantag. I en del fall tolereras mindre mängder, i andra kan bruket vara godkänt på vissa specifika platser.

Ytterst få länder tillåter både odling, distribution och konsumtion av cannabis för berusning. I juni 2022 legaliserade exempelvis Thailand odling och innehav av cannabis.

För medicinska syften är bilden en annan, med minst ett 50-tal länder som godkänner det i någon form. Även i Sverige är vissa specifika cannabisbaserade preparat tillåtna för patienter med specifika tillstånd.

Källor: Reuters, FN, Deutsche Welle, Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (EMCDDA)

En grön djungel breder ut sig under ljuset från gula växtlampor. Doften är överväldigande, skarp men samtidigt söt. Här, på landsbygden strax utanför tyska Dresden, har ett gammalt slakteri omvandlats till Europas största inomhusodling för cannabis. På en yta stor som ett tjugotal fotbollsplaner växer tusentals exemplar av de kontroversiella plantorna.

I dag producerar företaget Demecan årligen runt ett ton cannabis för medicinskt bruk, vilket varit lagligt i Tyskland sedan 2017. Men om den tyska regeringens plan går i lås – att redan nästa år legalisera cannabis även för privat bruk – kan produktionen snabbt öka tiofalt, enligt vd:n Philipp Goebel.

— Vi har möjlighet att bygga ut anläggningen för att odla cannabis för eget bruk, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Mall för hela Europa?

Tyskland, Europas största ekonomi, lanserade sina djärva planer i oktober 2022. Hälsominister Karl Lauterbach (SPD) tillkännagav då planerna på vad han kallade "den mest liberala legaliseringen av cannabis i Europa" och "den mest reglerade marknaden" inom EU.

— Det här förhållningssättet kan bli en mall för hela Europa, sade han enligt Deutsche Welle (DW).

Tysklands hälsominister Karl Lauterbach presenterar landets planer på en legalisering i oktober 2022.

Till skillnad från cannabisliberala Nederländerna och Portugal, där privat bruk till viss del är avkriminaliserat, vill Tyskland som första EU-land legalisera hela produktionskedjan – från odling och förädling till handel och försäljning. Enligt det utkast till lagförslag som lades fram i oktober ska vuxna tyskar få inneha mellan 20 och 30 gram cannabis för eget bruk. Konsumenterna ska kunna köpa hasch och marijuana via ett nätverk av licensierade affärer och apotek, ungefär som ett Systembolaget för cannabis. Målet är att bekämpa den svarta drogmarknaden, att kunna kontrollera utbud och kvalitet samt att komma bort från det ohållbara i att brottsstämpla miljoner konsumenter.

Kommer EU haka på?

I dag är dock odling av cannabis olagligt inom EU. Unionens gränsöverskridande lagar, om allt från den inre marknaden till narkotikasmuggling, hotar med andra ord att sätta käppar i hjulet för den tyska festen – om inte regeringen i Berlin kan övertala EU att kliva på det gröna tåget.

Att Tyskland vill säkerställa att legaliseringen överensstämmer med EU:s lagstiftning innebär att Bryssel tvingas ta ställning i en känslig fråga. Just nu genomför EU-kommissionen en första granskning av det tyska förslaget. Ett nej från kommissionen innebär enligt den socialdemokratiska tyska hälsoministern att landets planer går upp i rök. Ett ja spås å andra sidan leda till att EU banar väg för en legaliseringsvåg över hela unionen, skriver Politico.

En stickling från en honplanta i en anläggning för odling av medicinsk cannabis i Odense i Danmark 2019.

Om EU-kommissionen ger grönt ljus till Tysklands planer tros andra europeiska länder haka på. Exempelvis säger sig Finlands De gröna, ett av fem partier i statsminister Sanna Marins regering som länge propagerat för en avkriminalisering av cannabis, noga följa utvecklingen i Tyskland. I Tjeckien finns redan planer på en reglerad marknad för privat cannabisbruk, enligt AFP, och i Danmark uppmanade Folketinget i fjol regeringen att sätta i gång ett femårigt pilotprojekt för legalisering.

Statlig miljardaffär

Under 2022 legaliserade dessutom både Malta och Luxemburg cannabis för eget bruk.

— Tänk på det som dominobrickor som faller, säger Lewis Koski vid Metrc, ett amerikanskt företag som övervakar säkerheten inom cannabisindustrin, till Politico.

Att göra det "gröna guldet" lagligt innebär dessutom en bra affär för regeringen i Berlin. Legaliseringen beräknas stärka den tyska statskassan med 4,7 miljarder euro per år – motsvarande över 50 miljarder svenska kronor, enligt en färsk studie från Heinrich Heine-universitetet i Düsseldorf.

TT
/
EU
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.