Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obama vill behålla terrortribunaler

Nyheter | 15/05/2009 09:20

Obama behåller Busherans kritiserade militärdomstolar.

President Barack Obamas regering har beslutat att behålla Bush-erans kritiserade militärdomstolar för att döma misstänkta terrorister, men ska förbättra rättssäkerheten för de åtalade.

Beslutet skulle offentliggöras under fredagen, uppger en anonym amerikansk regeringstjänsteman.

Obama stoppade strax efter sitt tillträde i januari att tribunalerna i fånglägret i Guantánamo på Kuba i avvaktan på en omprövning. Han sade då att systemet inte fungerade i sin nuvarande form, men uteslöt inte ett modifierat system med tribunaler i framtiden.

Det nya systemet, som ska användas endast mot de främsta al-Qaidaledarna som sitter i Guantánamolägret, uppges förbjuda bevis som framkommit i förhör där skendränkning och annan tortyr använts.

Det kan påverka processerna mot fem individer som anklagas för nyckelroller i terrordåden i New York och Washington 11 september 2001, däribland Khalid Shaykh Muhammad som anses ha varit hjärnan bakom attackerna.

Dokument som nyligen offentliggjorts visar att han skendränktes 183 gånger på en månad.

Guantánamolägret har fortfarande 241 fångar från 30 länder. Republikanerna riktar hård kritik mot Obamas beslut att stänga lägret i början av nästa år.

Människorättsgruppen Human Rights Watch kritiserar Obamas beslut att behålla terrortribunalerna.

– Obamaregeringen bör inte reparera ett system med grundläggande brister, sa HRW:s taleskvinna Stacy Sullivan tidigare i veckan.

Skrivet av: