Obama vill behålla terrortribunaler

Obama behåller Busherans kritiserade militärdomstolar.


President Barack Obamas regering har beslutat att behålla Bush-erans kritiserade militärdomstolar för att döma misstänkta terrorister, men ska förbättra rättssäkerheten för de åtalade.

Beslutet skulle offentliggöras under fredagen, uppger en anonym amerikansk regeringstjänsteman.

Obama stoppade strax efter sitt tillträde i januari att tribunalerna i fånglägret i Guantánamo på Kuba i avvaktan på en omprövning. Han sade då att systemet inte fungerade i sin nuvarande form, men uteslöt inte ett modifierat system med tribunaler i framtiden.

Det nya systemet, som ska användas endast mot de främsta al-Qaidaledarna som sitter i Guantánamolägret, uppges förbjuda bevis som framkommit i förhör där skendränkning och annan tortyr använts.

Det kan påverka processerna mot fem individer som anklagas för nyckelroller i terrordåden i New York och Washington 11 september 2001, däribland Khalid Shaykh Muhammad som anses ha varit hjärnan bakom attackerna.

Dokument som nyligen offentliggjorts visar att han skendränktes 183 gånger på en månad.

Guantánamolägret har fortfarande 241 fångar från 30 länder. Republikanerna riktar hård kritik mot Obamas beslut att stänga lägret i början av nästa år.

Människorättsgruppen Human Rights Watch kritiserar Obamas beslut att behålla terrortribunalerna.

– Obamaregeringen bör inte reparera ett system med grundläggande brister, sa HRW:s taleskvinna Stacy Sullivan tidigare i veckan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Europa för beroende av krut från Kina"

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.