Obama populärare än USA

President Barack Obama är, i ledande arabländer, populärare än USA.


Den amerikanske presidenten, Barack Obama, är mer populärar än sitt land i de ledande arabländerna. Det antyder att han kan förändra inställningen till sitt land i regionen, enligt en opinionsundersökning.

Obama reser till Egypten i nästa månad för att hålla ett tal om sitt lands relationer till den muslimska världen.

I undersökningen, genomförd av opinionsinstitutet Ipsos, deltog 7 000 vuxna i Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Kuwait, Libanon, Egypten och Jordanien.

Av dess svarade 33 procent att de har en positiv inställning till USA, medan 43 procent sade att de var negativa. 14 procent sade sig vara neutrala och tio procent saknade åsikt.

När det gällde Obama var 48 procent i regionen som helhet positiva. Mest positiva är jordanierna, bland dem sade sig 58 procent vara positiva, medan siffran bland egyptierna stannade på 35 procent.

Endast 22 procent av egyptierna har en positiv syn på USA.

"Gapet mellan Obamas popularitet och USA:s antyder att det finns en möjlighet för presidenten att bildligt överbrygga gapet," enligt Ipsos.

Obama har lovat att förbättra relationerna mellan USA och de muslimska länderna som skadades av 11 september-attentaten och den amerikanska krigföringen i Irak och Afghanistan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.