USA:s försvarsminister Lloyd Austin.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin. - Foto: TT

IS-ledare dödad av USA i Somalia

Publicerades: 26 Jan, 23:44

USA har dödat en ledargestalt inom terrororganisationen Islamiska staten i Somalia. Räden skedde på order av president Joe Biden.


Bilal al-Sudani dödades tillsammans med runt tio andra terrorister när amerikanska specialstyrkor slog till mot ett grottkomplex i Somalias norra delar i onsdags.

"Handlingen gör USA och dess samarbetspartner säkrare och tryggare", säger försvarsminister Lloyd Austin i ett uttalande.

Insatsen skedde efter månader av planering där soldaterna övat i liknande terräng som de aktuella bergstrakterna. President Biden gav grönt ljus tidigare i veckan.

En försvarskälla uppger att målet egentligen var att tillfångata al-Sudani, men att det visade sig omöjligt när eldstrider bröt ut.

Inga civila dödades eller skadades enligt källan. En amerikansk soldat skadades däremot lindrigt när personen blev biten av en militärhund.

USA:s underrättelsetjänst har haft ögonen på al-Sudani i flera år. Han har enligt Austin spelat en nyckelroll genom att från sitt gömställe i bergen finansiera IS i både Afrika och Afghanistan.

Redan 2012 noterades han för sitt samröre med terroristerna i al-Shabab, som är verksamma i Somalia.

TT
/
/
/
USA
/
Senaste nytt

Kokainpaket tappades i havet – får sänkt straff

Percy Nilsson frias i insidermål

Svea hovrätt friar näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson från insiderbrott vid försäljningen av fastighetsbolaget Victoria Park, skriver Dagens Nyheter.

Passagerarlyft för SAS

Antalet passagerare som reste med SAS ökade till 2,2 miljoner i maj. Det är en ökning med 19 procent jämfört med maj 2022, skriver SAS i ett pressmeddelande.

Varning för kaos – här är flygplatserna i Europa att undvika i sommar: "Mycket förseningar"

Snart dags för semester, men rädd att förra årets kaosartade flygplatsupplevelse återupprepas? Här är flygplatserna att undvika i sommar, enligt experten Lottie Knutson.

Åtalas för mord i Mölndal förra sommaren

En man i 40-årsåldern åtalas nu misstänkt för mord i Mölndal förra sommaren.

S kräver plan om extremvärmen slår till

Socialdemokraterna kräver att regeringen upprättar en handlingsplan om sommaren i år blir lika varm och torr som sommaren för fem år sedan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.