USA:s försvarsminister Lloyd Austin.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin. - Foto: TT

IS-ledare dödad av USA i Somalia

USA har dödat en ledargestalt inom terrororganisationen Islamiska staten i Somalia. Räden skedde på order av president Joe Biden.


Bilal al-Sudani dödades tillsammans med runt tio andra terrorister när amerikanska specialstyrkor slog till mot ett grottkomplex i Somalias norra delar i onsdags.

"Handlingen gör USA och dess samarbetspartner säkrare och tryggare", säger försvarsminister Lloyd Austin i ett uttalande.

Insatsen skedde efter månader av planering där soldaterna övat i liknande terräng som de aktuella bergstrakterna. President Biden gav grönt ljus tidigare i veckan.

En försvarskälla uppger att målet egentligen var att tillfångata al-Sudani, men att det visade sig omöjligt när eldstrider bröt ut.

Inga civila dödades eller skadades enligt källan. En amerikansk soldat skadades däremot lindrigt när personen blev biten av en militärhund.

USA:s underrättelsetjänst har haft ögonen på al-Sudani i flera år. Han har enligt Austin spelat en nyckelroll genom att från sitt gömställe i bergen finansiera IS i både Afrika och Afghanistan.

Redan 2012 noterades han för sitt samröre med terroristerna i al-Shabab, som är verksamma i Somalia.

TT
/
/
/
USA
/
Senaste nytt

Ljusmanifestation mot gängvåldet i Uppsala

1 timme sedan

Biden: Ukraina kan räkna med vårt stöd

1 timme sedan
Dagen efter budgetuppgörelsen i USA lovar president Joe Biden att Ukraina kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd. Jag försäkrar våra allierade, det amerikanska folket och Ukrainas folk att de kan räkna med vårt stöd. Vi kommer inte att avbryta stödet.

Läsk och godis ökar i krisen

1 timme sedan
En svagare ekonomi har fått hushållen att köpa mindre frukt och grönt. Men försäljningen av läsk och godis har samtidigt ökat.

Polisen i Västerås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Brand i förråd.", skriver polisen på sin hemsida.

Försvarets vapen i Tove-målet – nya vittnen

2 timmar sedan
Två unga kvinnor dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. Men när fallet nu ska upp i hovrätten kan utfallet bli något helt annat. Jag skulle absolut inte räkna hem någonting, utan det här är en öppen process, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Kristianstad: Polisen rapporterar om trafikhinder

3 timmar sedan
"Permobil kör ute på riksväg, RV21.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.