Tisdag 26 Okt
Stockholm

Flera döda i bomb vid USA-ambassad

Flera explosioner, en enorm eldboll och intensiv skottlossning. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Minst 16 personer uppges ha dödats i onsdagens attentat mot USA:s ambassad i Jemens huvudstad Sanaa.

Tio av de omkomna ska ha varit säkerhetsanställda och civila. Sex döda tillhörde angriparna, uppgav CNN. Bland offren dödades tre förbipasserande jemeniter och en indisk kvinna som befann sig på gatan. Personalen togs snabbt till en "säkert plats", uppgav en ambassadkälla.

Den första smällen skedde när en bil körde upp framför den kraftigt befästa ambassaden och exploderade mitt framför huvudingången. Beväpnade män i en andra bil ska därefter ha öppnat eld mot ambassadens säkerhetsvakter. De använde både handeldvapen och raketer, rökpelare steg från platsen. Trev Mason, ett ögonvittne som bor mitt över gatan från ambassaden, sade till CNN att den första explosionen var kraftig och att det talades om "en massa skadade".

– Jag såg en enorm eldboll mycket nära ambassaden, berättade han kort efter dådet. Kort därpå kom ambulanser. Situationen är mycket spänd nu, säger Mason till CNN.

Någon timme senare tog en grupp som kallar sig Islamiska jihad i Jemen på sig ansvaret för dådet. Gruppen hotade med angrepp i andra arabländer i regionen och uppmanade Jemens president att frige några av dess medlemmar från fängelse, rapporterade tv-kanalen al-Arabiyya. Ambassaden manade alla amerikaner i Jemen att "vara försiktiga och vidta säkerhetsåtgärder, att vara uppmärksamma och att undvika folksamlingar och demonstrationer samt att hålla en låg profil". Vidare uppmanades amerikanerna att variera sina resrutter och de tider som de reser på, skrev AFP. Senast i april beordrade amerikanska UD all icke väsentlig diplomatisk personal att lämna Jemenambassaden efter en attack som al-Qaida tog på sig ansvaret för. Den var riktad mot ett bostadsområde där amerikanska oljearbetare bor i Sanaa.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela