Flera döda i bomb vid USA-ambassad

Flera explosioner, en enorm eldboll och intensiv skottlossning. (TT)


Minst 16 personer uppges ha dödats i onsdagens attentat mot USA:s ambassad i Jemens huvudstad Sanaa.

Tio av de omkomna ska ha varit säkerhetsanställda och civila. Sex döda tillhörde angriparna, uppgav CNN. Bland offren dödades tre förbipasserande jemeniter och en indisk kvinna som befann sig på gatan. Personalen togs snabbt till en "säkert plats", uppgav en ambassadkälla.

Den första smällen skedde när en bil körde upp framför den kraftigt befästa ambassaden och exploderade mitt framför huvudingången. Beväpnade män i en andra bil ska därefter ha öppnat eld mot ambassadens säkerhetsvakter. De använde både handeldvapen och raketer, rökpelare steg från platsen. Trev Mason, ett ögonvittne som bor mitt över gatan från ambassaden, sade till CNN att den första explosionen var kraftig och att det talades om "en massa skadade".

– Jag såg en enorm eldboll mycket nära ambassaden, berättade han kort efter dådet. Kort därpå kom ambulanser. Situationen är mycket spänd nu, säger Mason till CNN.

Någon timme senare tog en grupp som kallar sig Islamiska jihad i Jemen på sig ansvaret för dådet. Gruppen hotade med angrepp i andra arabländer i regionen och uppmanade Jemens president att frige några av dess medlemmar från fängelse, rapporterade tv-kanalen al-Arabiyya. Ambassaden manade alla amerikaner i Jemen att "vara försiktiga och vidta säkerhetsåtgärder, att vara uppmärksamma och att undvika folksamlingar och demonstrationer samt att hålla en låg profil". Vidare uppmanades amerikanerna att variera sina resrutter och de tider som de reser på, skrev AFP. Senast i april beordrade amerikanska UD all icke väsentlig diplomatisk personal att lämna Jemenambassaden efter en attack som al-Qaida tog på sig ansvaret för. Den var riktad mot ett bostadsområde där amerikanska oljearbetare bor i Sanaa.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Flera döda i fabriksbrand i Taiwan

Raset på E6: "Det som rör sig är leran"

Lera i jorden gör att skred förr eller senare inträffar, enligt experten Johan Kleman. Det här kommer inte som en blixt från klar himmel, säger han om raset på E6 i Stenungsund.

Ingen gripen efter dubbelmordet i Sandviken

Fortfarande har ingen gripits efter krogskjutningen i centrala Sandviken på torsdagskvällen, där en man i 20-årsåldern och en man i 70-årsåldern miste livet. Ytterligare två personer, en kvinna i 20-årsåldern och en man i 45-årsåldern, skadades i skottlossningen.

Gängledare hann fly innan fängelse stormades

1 timme sedan
Venezuela uppgav i veckan att man tagit "full kontroll" över fängelset Tocorón som under lång tid styrts av det ökända kriminella gänget Tren de Aragua.

EU-topp: Obalanserad handel med Kina

1 timme sedan
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis anser att unionens handelsrelation till Kina är "väldigt obalanserad".

Billström om Sverigebilden: "Ingen quickfix"

1 timme sedan
Den svenska regeringen har bedrivit "intensiv diplomati" gentemot muslimska länder under FN:s generalförsamling i New York Målet: att försöka "reparera" Sverigebilden efter koranbränningarna. Men något möte med Turkiet, det främsta hindret för ett ja till svenskt inträde i Nato, blev det inte.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.