Rysslands president Vladimir Putin under ett möte på lördagen.
Rysslands president Vladimir Putin under ett möte på lördagen. - Foto: Gavriil Grigorov/AP/TT

Putins hot: Taktiska kärnvapen till Belarus

Ryssland planerar att placera taktiska kärnvapen i Belarus. Det säger president Vladimir Putin i en rysk tv-intervju.Ryssland flyttar fram sin säkerhetspolitiska närvaro och sin arsenal närmare väst, säger Martin Kragh vid Utrikespolitiska institutet.


Enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass har Ryssland placerat tio stridsflygplan, som kan bestyckas med kärnvapen, i Belarus.

Det hela är helt okontroversiellt, anser Putin.

— Det är inget konstigt med det här. USA har gjort det i årtionden. De har länge placerat sina taktiska kärnvapen i sina allierades territorier, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Bygget av förvaret för kärnvapnen kommer enligt presidenten att stå klart till den 1 juli. Kontrollen över vapnen kommer inte att överföras till Minsk, tillägger han och säger vidare att Belarus president Alexander Lukasjenko har gått med på planerna.

Avskräcka väst

Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet (UI), ser allvarligt på Putins utspel.

Syftet är, enligt honom, att påminna väst och Ukraina om att Ryssland har kärnvapen och att avskräcka dessa från att trycka tillbaka mot den ryska invasionen.

— Det är å ena sidan ett led i Rysslands ambitioner att mer och mer integrera Belarus i rysk försvarsplanering och göra det till ett område där rysk militär kan agera. Det innebär att Rysslands de facto-gräns kommer närmare såväl EU som Nato, säger Kragh till TT.

Belarus gränsar, förutom till Ukraina, till Nato-länderna Polen, Litauen och Lettland. Å andra sidan ska Putins drag ses i ljuset av dess aggression i Ukraina, anser Kragh:

— Man eskalerar och signalerar att man kan nå Ukraina från Belarus med taktiska kärnvapen.

— Utspelet kommer kort efter att Kinas president Xi Jinping lämnade Ryssland, där Kina inte gav Putin något av det han önskat: löften om militärt stöd och en ny naturgasledning i stället för den som EU inte kommer att köpa, tillägger han.

De kärnvapen som fanns i Belarus under Sovjettiden återfördes till Ryssland efter Sovjets kollaps, där de i regel destruerades.

Utarmat uran

Enligt AFP säger Putin vidare att Ryssland kommer att använda sig av ammunition med utarmat uran i kriget, om Ukraina får motsvarande ammunition av västländerna.

Storbritannien bekräftade i veckan att man kommer att leverera just sådan ammunition tillsammans med de Challenger 2-stridsvagnar man ger till Ukraina.

— Ryssland har självklart vad som behövs för att svara på det. Utan att överdriva har vi hundratusentals sådana patroner. Men vi har inte använt dem ännu, säger Putin.

Utarmat uran är en biprodukt när uran anrikas och att ämnet är så pass tungt – tyngre än bly – gör det användbart i pansargenombrytande vapen.

TT
/
/
/
EU
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!