Lördag 8 Maj
Stockholm

Finländarna dricker mest i Norden

Danskarna är inte längre törstigast i Norden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Danska fylleskallar tappar sin topplacering i den nordiska landskampen om vem som super hårdast. För första gången har - kanske inte helt otippat - Finland gått om i alkoholligan.

Lägre skatter och liberalare alkoholpolitik ligger bakom, hävdar forskare.

Det finländska Institutet för hälsa och välfärd har gjort en sammanställning av dryckesvanor i de nordiska länderna. Resultatet visar att varje finländare över 15 år i drack genomsnitt 12,5 liter förra året. Det är ungefär en halv liter mer än danskarna, som under hela 1900-talet haft en tätposition framför monopolländerna Sverige, Finland, Norge och Island.

– Den finska konsumtionen har ökat kontinuerligt ända sedan lågkonjunkturen i början av 90-talet. Anledningen är framförallt en liberalare alkoholpolitik och sänkta skatter, säger till TT alkoholforskaren Thomas Karlsson som har sammanställt rapporten.

Enligt den finländska nyhetsbyrån FNB är invånarnas konsumtion nu högre än genomsnittet i Europa. Finländarna dricker ungefär lika mycket som fransmännen men mindre än tjeckerna, ungrarna och irländarna.

Svenskarna över 15 år drack förra året i genomsnitt 9,5 liter alkohol per person och behåller därmed en tredjeplats. Norrmännen och islänningarna dricker fortfarande minst i Norden.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela