Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt höll presskonferens under första dagen av Natos informella utrikesministermöte i Oslo.
Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt höll presskonferens under första dagen av Natos informella utrikesministermöte i Oslo. - Foto: Sergei Grits/AP/TT

"Beskedet från Oslo: Få in Sverige"

Norge vill kratta manegen inför ett svenskt inträde i Nato. Men det är svårt att sia om vad Turkiet säger – och när, konstaterar Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt. Det finns inga skäl att hålla Sverige tillbaka nu, säger hon på en presskonferens i Oslo.


Fakta: Medlemmarna i Nato

Tolv länder fanns med från början och bildade militäralliansen Nato, när nordatlantiska fördraget skrevs under i Washington den 4 april 1949. Sedan dess har alliansen utökats med jämna mellanrum till 31 medlemmar.

22 av länderna är samtidigt med i EU: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland och Ungern.

Nio Natoländer är inte med i EU: Albanien, Island, Kanada, Montenegro, Nordmakedonien, Norge, Storbritannien, Turkiet och USA.

Inom EU finns i sin tur fem länder som inte är med i Nato: Cypern, Irland, Malta, Sverige och Österrike.

Norge ska fortsätta att väcka frågan om Sveriges ansökan och det kommer att vara ett viktigt tema vid utrikesministermötet i Oslo, bedyrar Anniken Huitfeldt inför ett samlat skandinaviskt pressuppbåd.

— Lyckligtvis så kommer min svenske kollega (utrikesminister Tobias Billström) hit och ska delta i alla diskussionerna. Men Sverige uppfyller ju absolut alla kriterier för att bli Natomedlem och det kommer att stärka även Turkiets säkerhet.

"Innan Vilnius"

Den norska utrikesministern säger sig ha lyft Sverigefrågan flera gånger om med Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu.

Cavusoglu är inte på plats i Oslo, men det ser Huitfeldt som en ren praktikalitet i och med att det turkiska parlamentet ska öppnas i veckan. Det turkiska återbudet gavs dock sent, i måndags, trots sedan tidigare inplanerade bilaterala möten.

— Men han (Cavusoglu) får nog med sig det som är beskedet från Oslo. Beskedet från Oslo är: Få in Sverige.

Det riktas även mot Ungern, understryker hon.

— Sverige kommer att bidra till vårt kollektiva försvar och bidra för Turkiet och Ungern också, säger Huitfeldt.

— De måste bli fullvärdiga medlemmar innan Vilnius (toppmötet i juli).

Vill inte spekulera

Från Turkiet kom nya bud på tisdagen. Fahrettin Altun, president Recep Tayyip Erdogans talesperson, kräver att Sverige "hindrar PKK-medlemmar från att demonstrera den 4 juni om de tar Turkiets oro på allvar" – med hänvisning till den nya lagstiftning som träder i kraft på torsdagen. Det handlar om en kurdisk demonstration som planeras till helgen.

Anniken Huitfeldt får frågan om detta regeringsutspel komplicerar samtalen om Sverige i Oslo på något vis, när den turkiske utrikesministern inte heller är på plats.

— Det är svårt att spekulera i vad som är orsaken. Men Sverige är ju en rättsstat, det måste ju såklart ligga till grund för hur Sverige reagerar på den typen av utspel, säger den norska utrikesministern.

TT
/
/
/
EU
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!