Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tamiler förnekar ledares död

Nyheter | 19/05/2009 08:48

De tamilska rebellerna i Sri Lanka förnekar att deras ledare har dödats.

De tamilska rebellerna i Sri Lanka förnekar i dag att deras ryktbare ledare Velupillai Prabhakaran har dödats av regeringsstyrkorna.

"Vår älskade ledare lever och är i säkerhet. Han kommer att fortsätta att leda kampen för värdighet och frihet för det tamilska folket" hette det i ett uttalande på den rebellvänliga hemsidan Tamilnet.

I sitt tevesända tal inför parlamentet i Colombo sade president Mahinda Rajapaksa att segern över LTTE inte ska ses som en seger över den tamilska minoriteten på Sri Lanka. Han sade att landet nu behöver en politisk lösning.

– Vi är en regering som besegrade terrorismen vid en tidpunkt när andra sade åt oss att det inte var möjligt.

– Vi har visat att vi kan lösa våra problem och vi kommer att nå en egen politisk lösning.

Någon hjälp från omvärlden att nå denna lösning vill Rajapaksa inte ha.

– Vad vi behöver från världssamfundet är inte råd, utan material för att hjälpa oss med återuppbyggnaden.

Lankesiska källor sade i går att Prabhakarans lik ska DNA-testas. Liket sades vara svårt bränt eftersom den bil LTTE-ledaren färdades i fattade eld när den besköts.

Armén sade i går att den slagit ner det sista motståndet och för första gången kontrollerar hela landet sedan 1983. Det var då som LTTE:s kamp för en tamilsk stat trappades upp till det krig som kom att skörda över 70 000 människoliv.

Slutstriden har stått på en liten landremsa i nordöstra Sri Lanka dit rebellarmén tvingats retirera.

Skrivet av: