Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tamilska gerillan gav upp

Nyheter | 17/05/2009 21:46

Över 25 års blodigt krig med 70 000 dödsoffer i Sri Lanka kan vara över.

Över 25 års blodigt krig med 70 000 dödsoffer i Sri Lanka kan vara över sedan den tamilska gerillan i dag erkände sig besegrad. Men farhågor finns för att konflikten fortsätter.

Redan i går förklarade president Mahinda Rajapaksa att de tamilska tigrarna besegrats militärt. Men det tog över ett dygn till innan Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE) via den gerillavänliga webbsidan Tamilnet förklarade att man lägger ner vapnen.

"Vi har tillkännagivit för världen vårt beslut att låta våra vapen tystna för att rädda vårt folk".

"Denna batalj har nått sitt bittra slut", hette det i ett uttalande av chefen för LTTE:s utrikesrelationer, Selvarasa Pathmanathan.

"Vi har vädjat till världens länder och uppmanat dem att stoppa massakern på vårt folk från Sri Lankas krigsmaskineri. Vi är extremt sorgsna över att denna vädjan inte har hörsammats".

"3000 lik de senaste dygnen"

Armén hävdade att alla tiotusentals civila som varit i korselden har räddats, medan gerillan påstod att 3 000 lik fyllt gatorna bara det senaste dygnet och att 25 000 skadats.

Det finns inga oberoende uppgifter om vad som sker. Båda sidor har anklagat motparten för att döda civila, och båda sidor har också gjort det enligt bedömare.

Rykten är i svang om den mytomspunne gerillaledaren Velupillai Prabhakarans öde sedan en kraftig explosion hörts inne i en bunker. Prabhakaran har tidigare svurit att aldrig låta sig fångas levande. Senare hävdade militära källor enligt Reuters att man troligen hittat LTTE-ledaren, men en officiell talesman dementerade.

– Regeringen i Colombo måste omedelbart ge tillträde för de internationella hjälporganisationerna, till de hundratusentals flyktingarna, säger utrikesminister Carl Bildt till TT. Han kräver också en försoningsprocess "så att konflikten inte blossar upp i andra former.

Huvudämne för EU

Läget i Sri Lanka blir ett av huvudämnena för EU:s utrikesministermöte i Bryssel i morgon.

Tamilrebellerna i LTTE är villiga att lämna över sina vapen till tredje part. Det uppger Norges biståndsminister Erik Solheim för nyhetsbyrån Reuters.

Solheim har tidigare haft en medlarroll i Sri Lanka. Under söndagen var han i kontakt med företrädare för den tamilska rebellrörelsen flera gånger.

– De har gjort klart för oss att de är beredda att överlämna sina vapen till det internationella samfundet, säger han.

Skrivet av: