Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kriget över i Sri Lanka

Nyheter | 17/05/2009 11:58

LTTE-gerillan ger upp striderna mot statstrupperna.

Den tamilska LTTE-gerillan, som kämpat i årtionden för en tamilsk stat på Sri Lanka, ger upp striden mot armén, uppger en rebelltalesman på den gerillavänliga webbplatsen Tamilnet.

"Att rädda vårt folks liv är behovet just nu. Med tanke på det har vi tillkännagivit för världen vårt beslut att låta våra vapen tystna för att rädda vårt folk", skriver Selvarasa Pathmanathan, talesman för LTTE:s politiska gren.

"Denna batalj har nått sitt bittra slut", fortsätter han, och anklagar armén för att ha dödat tusentals civila det senaste dygnet.

"Vi beklagar alla liv som förlorats och att vi inte kunde hålla ut längre. Vi står inte längre ut med att se vårt folks oskyldiga blod spillas", skriver Pathmanathan på Tamilnet.

"Vi har vädjat till världens länder och uppmanat dem att stoppa massakern på vårt folk från Sri Lankas krigsmaskineri. Vi är extremt sorgsna över att denna vädjan inte har hörsammats".

Den lankesiska regeringen har inte kommenterat gerillans uttalande. Däremot hävdade militära källor enligt Reuters att man troligen hittat gerillans grundare och ledare Vellupillai Prabhakaran död. Militärens officielle talesman dementerade dock uppgifterna.

Militära källor som inte ville bli namngivna sade att gerillaledarens identitet inte har kunna bekräftas till fullo, men att kroppen förts iväg för identifiering.

Skrivet av: