LTTE-ledaren uppges vara död

Ledaren för de tamilska tigrarna, Velupillai Prabhakaran, är död.


Ledaren för de tamilska tigrarna, Velupillai Prabhakaran, är död, säger en "högt uppsatt" företrädare för Sri Lankas militär enligt AFP. Han sköts ihjäl när han försökte fly regeringsarmén, hävdade källan.

Uppgiften kunde inte omedelbart bekräftas, men även nyhetsbyrån Reuters har flera militära källor som säger att Prabhakaran har dödats.

President Mahinda Rajapaksa väntas tillkännage nyheten officiellt, sade en av dem.

Prabhakaran försökte fly i en ambulans tillsammans med två nära medarbetare, men han hamnade i ett bakhåll och dödades, sade källan, som begärde att få vara anonym.

Han dödades med de båda andra i bilen, sade källan på försvarsdepartementet.

Sri Lankas försvarsdepartement uppgav i dag att tre ledande rebeller, bland dem chefen för den politiska grenen, B Nadesan, hade dödats och att deras kroppar hittats av säkerhetsstyrkor. En militär talesman sade att också rebelledaren Velupillai Prabhakarans 24-årige son Charles Anthony dött.

Från rebellerna,Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE), fanns inga kommentarer till uppgifterna.

Prabhakaran är mytomspunnen. Han har alltid varit den självklare ledaren för LTTE, som han själv grundade på 1970-talet.

Han krävde obrottsligt lojalitet och kadaverdisciplin från sina rebeller, tidigare världens kanske mest välorganiserade gerilla med som mest omkring 10 000 soldater. Både han själv och gerillasoldaterna bar alltid cyanidkapslar runt halsen som de skulle svälja i stället för att gripas av fienden.

Personkulten kring Prabhakaran var stark. Hans porträtt syntes överallt i tamilska områden. Själv befann han sig alltid på hemlig ort för att undgå den lankesiska armén. LTTE:s självmordskadrer - Svarta tigrarna - fick en måltid med sin ledare innan de utförde sina uppdrag. Efter den första självmordsattacken 1987 (datumet blev sedermera en helgdag hos gerillan) följde hundratals fler, mot militärer, politiker, ekonomiska mål och mot civila.

I går gav rebellerna upp och lade ner sina vapen och var instängda på ett litet område i nordöstra Sri Lankas djungel.

Chefen för LTTE:s internationella relationer, Selvarasa Pathmanathan, vädjade om fredsförhandlingar men vädjan tillbakavisades av regeringen som sade att soldater skickats ut för att "krossa alla rester av rebellrörelsen och ta tillbaka varenda bit land".

I dag ropade över tusen demonstranter slagord utanför den brittiska ambassaden i huvudstaden Colombo. Vissa kastade stenar och krossade fönster, rapporterar Reuters.

Några demonstranter satte eld på en avbild av den brittiske utrikesministern David Miliband och kastade den över muren runt ambassaden. Miliband har varit kritisk mot Sri Lankas krigföring mot LTTE, och Storbritannien har ställt sig bakom FN-krav på en krigsbrottsutredning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.