Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sri Lanka: Tre rebelledare döda

Nyheter | 18/05/2009 08:29

Sri Lankas försvarsdepartement hävdar att tre tamilledare dödats.

Sri Lankas försvarsdepartement uppgav i dag att tre ledande rebeller, bland dem chefen för den politiska grenen, Balasingham Nadesan, hade dödats och att deras kroppar hittats av säkerhetsstyrkor. En militär talesman sade att också rebelledaren Velupillai Prabhakarans 24-årige son Charles Anthony dött.

Sri Lankas militär uppger att LTTE-ledaren Velupillai Prabhakaran lever, men är helt omringad av armén i ett litet djungelområde, rapporterar AFP.

Från rebellerna,Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE), fanns inga kommentarer till uppgifterna.

I går gav rebellerna upp och lade ner sina vapen och var instängda på ett litet område i nordöstra Sri Lankas djungel.

Regeringsstyrkornas brigadgeneral Udaya Nanayakkara sade i dag att ett antal rebeller fortfarande gjorde motstånd mot militärens "rensningsoperationer" i området.

Förutom den politiske rebelledaren B Nadesan hade, enligt försvarsdepartementet, också chefen för fredssekretariatet och ledaren för östra sektionen dödats.

Chefen för LTTE:s internationella relationer, Selvarasa Pathmanathans, vädjan om fredsförhandlingar tillbakavisades av regeringen som sade att soldater skickats ut för att "krossa alla rester av rebellrörelsen och ta tillbaka varenda bit land".

I går ropade över tusen demonstranter slagord utanför den brittiska ambassaden i huvudstaden Colombo. Vissa kastade stenar och krossade fönster, rapporterar Reuters.

Några demonstranter satte eld på en avbild av den brittiske utrikesministern David Miliband och kastade den över muren runt ambassaden. Miliband har varit kritisk mot Sri Lankas krigföring mot LTTE, och Storbritannien har ställt sig bakom FN-krav på en krigsbrottsutredning.

Skrivet av: