FN: Uppåt 100 000 döda i Sri Lanka

Uppskattningsvis 80 000-100 000 människor dödade.


Uppskattningsvis 80 000-100 000 människor dödades under inbördeskriget i Sri Lanka, säger FN.

Därmed skruvar man upp den allmänt förekommande dödssiffran - drygt 70 000 - en bra bit.

Den nya siffran gavs av Elisabeth Byrs, taleskvinna för UN Ocha, världsorganisationens organ för samordning av katastrofinsatser, som har sitt kontor i Genve.

Sri Lankas regering förklarade i måndags att kriget var över sedan armén erövrat den sista lilla landremsa som den tamilska gerillan kontrollerade och dödat dess ledning.

Onsdagen var i Sri Lanka en extrainsatt helgdag för att fira segern över Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE), efter 26 års krig. Samtidigt sade sig armén ägna sig åt upprensningsaktioner. Åtta rebeller som dittills undkommit dödades enligt armén 13 mil söder om platsen för den sista större striden i nordöst.

Några oberoende uppgifter fanns i vanlig ordning inte om striderna.

Samtidigt växer kraven på en oberoende utredning av eventuella krigsbrott. Tusentals civila antas ha dödats i striderna den sista tiden. I tisdags ställde sig FN-chefen Ban Ki-Moon bakom utredningskraven. På fredag väntas han till Sri Lanka.

– Jag är fortfarande oroad över civilbefolkningens väl och ve, sade Ban.

Omkring 200 000 tamilska civila finns i flyktingläger som kontrolleras av regeringssidan. Hjälporganisationer har varnat för katastrofala förhållanden där.

Bland tamiler möts beskedet om LTTE:s nederlag omväxlande med sorg, vrede och försiktigt hopp om en bättre framtid för den etniska minoriteten, som allmänt anser sig förföljd.

Exiltamiler, som flytt blodiga förföljelser på framför allt 1980-talet, sägs ibland vara mer militanta än dem som är kvar i Sri Lanka. Den största diasporan finns i Kanada. Där sade den exiltamilske ledaren David Poopalapillai att det nu är dags för utlandstamilerna att ta upp stafettpinnen.

– Det finns en känsla av hopplöshet men vi känner starkt att det här inte är tillfället då vi ska gråta och sitta ned utan då vi ska stå upp.

Poopalapillai sade att tamilerna har försökt sig på ickevåldskamp efter Sri Lankas självständighet 1948 och sedan i en andra fas bedrivit ett våldsamt uppror.

– Fas tre har just börjat.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.