Torsdag 13 Maj
Stockholm

Svinsmittan tar karaokepublik i Tokyo

I Japan har över 4 000 skolor, högskolor och daghem bommats igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I Japan har över 4 000 skolor, högskolor och daghem nu bommats igen för resten av veckan sedan 178 fall av svininfluensa upptäckts i landet, meddelade tjänstemän på tisdagen.

De första fallen påträffades i lördags i städerna Kobe och Osaka, men experter säger att det nya viruset A/H1N1 sannolikt redan har spridits också till andra regioner - bland dem huvudstaden Tokyo. Stor-Tokyo är med sina nära 36 miljoner invånare ett av världens folktätaste storstadsområden och den japanska ekonomins hjärtland.

– Att viruset kommer att spridas till Tokyo är så gott som säkert och det skulle inte förvåna om det redan har nått Tokyo utan att ha upptäckts ännu, sa virologen Yukihiro Nishiyama vid universitetet i Nagoya.

Karaoke lockar

– Det är förstås ingen orsak att överreagera men myndigheter och invånare bör fortsätta med sina förberedelser, sade Nishiyama.

Många av de tiotusentals japanska ungdomar som fått sina skolor stängda samlas nu i stället på karaokeklubbarna, berättade klubbägare. En av dem sade att han hade vägrat att släppa in de unga besökarna sedan han förstått att meningen med skolstängningen var att eleverna skulle hålla sig hemma och smittrisken därmed begränsas.

Tyska testas

Thailands hälsodepartement rapporterade att en 65-årig tysk kvinna dog i måndags efter att ha besökt turistorten Hua Hin. Prover tas nu för att utröna om hon hade smittats med H1N1, sade en talesman för departementet enligt Reuters.

– Vi bör ha resultatet inom ett dygn, tillade talesmannen.

Kvinnan var vid god hälsa då hon anlände till Thailand den 12 maj. Den 16 maj fick hon feber och sökte vård. Två dagar senare avled hon.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela