Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tredje svenska influensafallet bekräftat

Nyheter | 16/05/2009 17:43

Det tredje svenska fallet av svininfluensa har bekräftats av Smittskyddsinstitutet.

Det tredje svenska fallet av svininfluensa har bekräftats, skriver Smittskyddsinstitutet på sin hemsida. Det handlar om en kvinna i 60-årsåldern i Stockholmstrakten.

Kvinnan hade varit på resa i San DiegoUSA:s västkust och blev sjuk strax efter att ha kommit hem.

Enligt myndigheten fick hon milda, influensaliknande symtom. Det tre fall som upptäckts i Sverige har inget med varandra att göra.

Fortsätter att spridas

Regeringen beslutade på fredagen att influensan ska klassas som allmänfarlig sjukdom. Det innebär att sjukdomsfall måste anmälas av läkare till Smittskyddsinstitutet och smittskyddsläkaren i respektive landsting.

Och svininfluensan fortsätter att spridas även på andra håll i världen. På lördagen rapporterade Indien och Turkiet sina första fall av smittan H1N1 - i båda länderna handlade det om resenärer från USA.

Japan meddelade samtidigt ett första influensafall där en person smittats i landet, inte utomlands.

"100 000 amerikaner är smittade"

Amerikanska myndigheter uppgav att en femte individ i landet, en man i Texas, avlidit i sviterna av svininfluensan. USA:s smittskyddsmyndighet uppskattar att så många som 100 000 amerikaner är smittade av viruset, som beter sig likt en vanlig säsongsinfluensa.

Samtidigt sänker USA reserestriktionerna för Mexiko, där smittan hade sitt första utbrott. I stället för att avråda resor till Mexiko uppmanas resenärer nu till försiktighet.

Totalt har smittan H1N1 upptäckts i 37 länder världen över, däribland Sverige.

Världshälsoorganisationen WHO rapporterar att antalet bekräftade fall av svininfluensan världen över nu har stigit till 8 451.

Det är en ökning med nästan tusen fall sedan i går.

Smittskyddsmyndigheter tonar dock ned faran, eftersom viruset A/H1N1 har visat sig orsaka relativt mild sjukdom.

Skrivet av: