Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svininfluensans DNA kartlagd

Nyheter | 17/05/2009 01:00

Kanadensiska vetenskapsmän har kartlagt H1N1-virusets fullständiga arvsmassa.

Kanadensiska vetenskapsmän har kartlagt H1N1-virusets fullständiga arvsmassa. Viruset kommer från ett utbrott bland grisar i västra Kanada och forskarna hoppas att informationen om virusets DNA ska hjälpa i kampen mot sjukdomen.

Kanada lovar nu att dela med sig av upptäckten till andra länder som kan tänkas behöva information om den så kallade svininfluensan. Nästa steg för de kanadensiska forskarna är att studera hur viruset påverkar grisar.

– Vi förbereder även studier som ska utvärdera hur effektiva de nuvarande vaccinen är och utveckla bättre och snabbare diagnosmetoder, säger forskarna i ett uttalande.

Utbrottet av H1N1-viruset gjorde att Världshälsoorganisationen (WHO) varnade för att en pandemi, en världsomfattande epidemi, kan vara nära. Totalt har smittan upptäckts i 37 länder världen över, däribland Sverige.

Uppgifterna om antalet smittade går isär men enligt WHO har minst 7 500 personer smittats. 66 personer tros också ha mist livet i sjukdomen, som först upptäcktes i Mexiko.

Skrivet av: