Polens president Andrzej Duda och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under en gemensam presskonferens i Kiev på onsdagen.
Polens president Andrzej Duda och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under en gemensam presskonferens i Kiev på onsdagen. - Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Duda: Wagnergruppen potentiellt hot mot regionen

Polens president Andrzej Duda frågar sig vad den ryska Wagnergruppens egentliga avsikter är i och med förflyttningen till Belarus efter helgens avbrutna uppror mot Kreml.


— Det är svårt för oss att i dag utesluta att Wagnergruppens närvaro i Belarus kan innebära ett potentiellt hot mot Polen som delar gräns med Belarus, ett hot mot Litauen, såväl som mot Lettland, sade han under en gemensam presskonferens med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under ett besök i Kiev.

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin har flyttats till Belarus där han fått en fristad efter upproret mot Kreml i helgen. Rysslands president Vladimir Putin gav Wagners legosoldater två val: Res till Belarus eller anslut er till den ryska armén.

Duda frågar sig vad syftet med flytten är.

— Vilka är de verkliga avsikterna för Wagnergruppens styrkor, med andra ord den ryska armén, just i Belarus?

Tidigare på torsdagen sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att försvarsalliansen ska fatta ett beslut om att stärka försvaret i de länder som gränsar mot Ryssland och Belarus.

— Om alliansen är stark måste Nato samstämmigt låta de polska och litauiska samhällena veta att om Wagners styrkor sätter sin fot i Litauens eller Polens självständiga territorium, kommer alla Wagnersoldater att krossas, säger Zelenskyj under pressträffen.

TT
/
/
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!