Späckhuggaren Lolita. Arkivbild från 1995.
Späckhuggaren Lolita. Arkivbild från 1995. - Foto: Nuri Vallbona/AP/TT

Späckhuggaren Lolita har dött – levde i över 50 år i fångenskap

Späckhuggaren Lolita, som i över 50 år har hållits fången på en djurpark i Miami, har dött. Det fanns planer på att flytta henne från parken till en mer naturlig miljö inom kort.


Parken Seaquarium skriver på social medier att Lolita under ett par dagar hade visat tecken på att allt inte stod rätt till. Trots insatser från veterinärer dog den 57-åriga späckhuggaren på grund av problem med njurarna.

Djurrättsaktivister har i flera år kämpat för att Lolita skulle flyttas från djurparken och i mars kom beskedet att hon skulle tas till sin naturliga miljö vid USA:s nordvästra kust. Tillsynsmyndigheter var dock tvungna att godkänna planerna och det kunde ha tagit månader eller till och med år innan Lolita flyttades.

Den drygt två ton tunga späckhuggaren har bott i en bassäng som mäter 24 gånger elva meter och är sex meter djup.

TT
/
USA
Senaste nytt

Israel kallar hem sin FN-ambassadör

"Tusenlappen räcker inte så långt längre"

Matpriserna har skjutit i höjden igen. Prisökningen i februari var den högsta på nästan ett år. Tusenlappen räcker inte så långt längre, säger Marie Friberg som precis har handlat för veckan.

Umeå: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 523, Strömbäck.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om knivlagen, Göteborg

1 timme sedan
"Polisen får larm om att en knibeväpnad man följer efter tre personer i Brämaregården.", skriver polisen på sin hemsida.

Presidenten stänger statlig nyhetsbyrå

1 timme sedan
Argentinas regering har på uppdrag av president Javier Milei stängt ner den statliga nyhetsbyrån Télam – enligt presidenten "ett språkrör för tidigare vänsterregeringars propaganda".

Polisen rapporterar om försvunnen person, Jönköping

1 timme sedan
"Försvunnen person", skriver polisen på sin hemsida.