Luisa González fick flest röster i första omgången av Ecuadors presidentval, här syns hon på sitt partis valvaka.
Luisa González fick flest röster i första omgången av Ecuadors presidentval, här syns hon på sitt partis valvaka. - Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Klart för andra omgång i Ecuador

Det blir en andra omgång i Ecuadors presidentval. Med 98 procent av rösterna räknade står det klart att ingen kandidat kan nå tillräckligt många röster.


I stället för ett segertal vid något av de politiska högkvarteren i huvudstaden Quito fick ecuadorianerna höra valnämndens ordförande Diana Atamaint säga:

— Vi kommer att gå mot en andra valomgång den 15 oktober.

Den vänsterlutande advokaten Luisa González fick 33 procent av rösterna och är den som går starkast in i andra omgången.

Hon har dock inte mest vind i ryggen. I oktober kommer hon att ställas mot valets stora överraskning, högerkandidaten Daniel Noboa. Han fick 24 procent av rösterna, ett resultat långt före flera av förhandsfavoriterna.

35-årige Noboa tros ha vunnit många röster på ett starkt framträdande i den enda tv-sända debatten, där han var klädd i skottsäker väst.

Valet hölls i skuggan av mordet på presidentkandidaten Fernando Villavicencio i Quito den 9 augusti. Han bedrev en oförvägen kampanj mot korruption och organiserad brottslighet, och i valet har så gott som samtliga kandidater lovat bekämpa drogkartellerna.

Det gäller inte minst Noboa, som försöker göra det hans far misslyckades med i fem val – att bli landets president.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!