Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Iskalla EU-valsvindar i öst

Nyheter | 21/05/2009 12:21

Partier i öst har inte ens pengar till att köpa valaffischer.

Svenska väljare må vara ljumma inför Europaparlamentsvalet. Men i många nya EU-länder i Öst- och centraleuropa är intresset för EU-valet iskallt.

Bara 13 procent av polackerna sa att de troligen kommer att rösta när den senaste Eurobarometern publicerades i april. Undersökningen gjordes flera månader innan några valkampanjer satt i gång, men risken är uppenbar att valdeltagandet blir lägre än 2004 då runt 21 procent av polackerna röstade.

Även slovaker, tjecker, ungrare, bulgarer och rumäner tvekar om att gå till valurnorna. Inte ens var tredje av dem kommer att rösta om barometerns resultat gäller på valdagen.

I Rumänien har nästan inget parti tryckt valaffischer.

–Vi vill inte slösa med pengar i kristider, säger Cristian Preda, som kandiderar för liberalerna, till AFP.

I Tjeckien däremot verkar det som om den senaste tidens politiska kalabalik med regeringsskifte mitt under EU-ordförandeskapet och nyval i höst har mobiliserat väljarna. En färsk undersökning visar att mer än hälften tänker rösta, vilket i så fall skulle vara en fördubbling av valdeltagandet jämfört med 2004.

Skrivet av: