Självmordsoro efter utläggsskandal

Nu tror man att häxjakten på brittiska skandalpolitiker kan leda till självmord.


De uppmärksammade avslöjandena om brittiska politikers ersättningskrav har förvandlats till en häxjakt, och i parlamentet räds nu alla att någon snart ska ta livet av sig, hävdar en parlamentsledamot.

"Atmosfären i Westminister är outhärdlig. Alla håller koll på varandra för att se om de är OK. Alla är rädda för ett självmord. Om någon inte synts till rings det till kontoren och kollas upp" skrev Nadine Dorries, parlamentsledamot för Konservativa partiet på sin blogg på fredagen.

Enligt Dorries står många av hennes kollegor vid sammanbrottets rand.

– Jag har aldrig, aldrig varit med om en sådan här stämning eller situation där alla går omkring med skräck i ögonen. Folk är allvarligt oroade, berättade hon senare i en radiointervju med BBC.

Ankdamm

Storbritannien har häpnat sedan tidningen The Daily Telegraph för ett par veckor sedan började avslöja detaljer i vad parlamentsledamöterna bett att få ersättning för av staten. Inköp av hundmat och ankhus, rensning av vallgrav och reparationer av gräsklippare är några av exemplen som skapat både ilska och hånskratt över hela landet.

Flera parlamentsledamöter har stängts av under tiden som deras utläggskrav nu utreds. Andra har meddelat att de inte längre kommer att ställa upp för omval.

Oppositionsledaren David Cameron har krävt att nästa års val ska tidigareläggas för att få en nystart.

"Häxjakt"

Dorries - partikamrat till Cameron - är dock framför allt kritisk mot hur skandalen presenterats av massmedierna och jämför med den amerikanske senatorn Joseph McCarthys ökända jakt på kommunister under kalla krigets första år på 40- och 50-talen.

– Vad Telegraph håller på med är nästan en McCarthy-liknande häxjakt. Det sätt som de behandlar parlamentsledamöterna på har efter två veckor kommit till en punkt där jag tror att folk på allvar håller på att bryta samman, säger Dorries till BBC.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!