Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov höll sitt tal till FN:s generalförsamling på lördagen.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov höll sitt tal till FN:s generalförsamling på lördagen. - Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Lavrov anklagar väst för att kriga i Ukraina

Västerländska makter har genom sitt stöd till Ukraina gått in i de direkta striderna mot Moskva, påstår Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.


— Ni kan kalla det vad ni vill, men de krigar mot oss, de rätt och slätt krigar mot oss. Man kallar det ett proxykrig, men det förändrar ingenting, säger utrikesministern på en pressträff i samband med att han hållit sin anförande i FN:s generalförsamling.

Lavrov hävdar att väst "faktiskt krigar mot oss genom att använda ukrainares händer och kroppar".

När Sergej Lavrov höll sitt anförande i FN:s generalförsamling var udden riktad mot USA och västvärlden. Den ryske utrikesministern sparade inte på krutet i talet som hölls på lördagen.

— USA och dess underordnade västerländska kollektiv fortsätter att underblåsa konflikter som på konstgjord väg delar upp mänskligheten i fientliga block och hindrar uppnåendet av övergripande mål. De gör allt de kan för att förhindra bildandet av en genuin multipolär världsordning, dundrade Lavrov.

Han anspelade i sitt tal på de miljarder dollar som USA och väst lagt på att stödja Ukraina, men den ryske utrikesministern fördjupade sig inte i det nu 19 månader gamla anfallskriget. I stället tog han upp tidigare kända synpunkter kopplade till Sovjetunionens upplösning 1991.

De ukrainska platserna i församlingen var tomma under åtminstone en del av Lavrovs tal.

TT
/
USA
Senaste nytt

Vd: Vi vill bryta uran i Sverige

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

Att jobba övertid är inte helt ovanligt men för många kan det vara en extra börda att ha en chef eller kollega som ofta kräver fortsatt arbete även om dagen är slut. Nyheter24 har pratat med juristen på Akademikerförbundet SSR som ger sina bästa råd och tips på hur du då ska agera.

Drönare nedskjuten i Finska viken

Ryssland sköt ned en drönare i Finska viken, cirka 40 kilometer utanför S:t Petersburg, på lördagskvällen, rapporterar Ilta-Sanomat med hänvisning till ryska medier.

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

1 timme sedan
Invasiva myggarter närmar sig Sverige – med fruktade virus som zika, dengue och nilfeber i bagaget. Men ingen har koll på var, om och när de dyker upp. De vektorburna virussjukdomarna står och knackar på dörren, men det finns inga avsatta medel för övervakning, säger myggforskare Anders Lindström.

Schweiz folkomröstar om pensioner

1 timme sedan
På söndag går Schweiz till valurnorna för att rösta om hur man ska trygga levnadsstandarden för landets åldrande befolkning.

Pensionärer jagas i Berlin – misstänkt koppling till Baader-Meinhof-ligan

1 timme sedan
En stor polisinsats pågår i Tysklands huvudstad Berlin under söndagsmorgonen, rapporterar flera tyska medier.