Byledaren Boguslaw Bednarski och dottern Zaneta Payton promenerar förbi militärtält i centrala Bemowo Piskie i Sulwakiområdet.
Byledaren Boguslaw Bednarski och dottern Zaneta Payton promenerar förbi militärtält i centrala Bemowo Piskie i Sulwakiområdet. - Foto: Ola Torkelsson/TT

De lever vid Natos östra gräns: "Är säkra här"

Vid Polens gräns råder febril aktivitet för att stärka Natos östra front. Nu skärps säkerheten vid Suwalkikorridoren, där väst och Ryssland troligen skulle mötas vid en väpnad konflikt. Området är ett av Europas mest militariserade – men invånarna TT talar med känner sig trygga.


— Vi har alltid levt här, vi bryr oss inte.

Rektorn Joanna Gerejczyk visar runt i klassrummen i Bemowo Piskies lilla byskola. Emellanåt hörs dova smällar i samhället här i nordöstra Polen – men skolans 140 elever är vana, förklarar hon.

Rektorn på skolan i Bemowo Piskie, Joanna Gerejczyk.

— Ibland kan de fråga vad som händer, och då förklarar vi bara att det är militärövning. Så de är inte rädda.

Nato får byn att leva

En lastbil från Nato dundrar förbi på byns genomfartsled. I övrigt ekar gatorna tomma vid lunchtid. Här bor runt 1 100 personer, i övrigt består befolkningen till stor del av utländska soldater, förklarar byledaren Boguslaw Bednarski.

— Det har alltid funnits soldater här. Vi är glada för att det här är ett internationellt Natocentrum, det är bra för affärerna med.

Byns två restauranger går runt, och flera taxiföretag trafikerar numera området. 2017 kom Natosoldater hit till byn från Tyskland. I dag finns här styrkor från Storbritannien, Rumänien, USA, Kroatien – och 50 polska soldater.

Byledaren Boguslaw Bednarski ser en militärlastbil passera förbi på huvudvägen i Bemowo Piskie.

Vi befinner oss i området kring Suwalkikorridoren, en 70 kilometer lång landremsa i Polen och Litauen, inklämd mellan den ryska exklaven Kaliningrad och Belarus. Korridoren binder samman Natos östra flank med de tre baltiska staterna och övriga Nato, och kallas ibland Natos akilleshäl – inte minst med tanke på grannländernas upprustning och kriget i Ukraina.

Gränsen mellan Polen och den ryska enklaven Kaliningrad.

— När allt hände med Ukraina och Ryssland befann jag mig i USA, så då blev jag väldigt orolig för min familj här, berättar byledarens dotter Zaneta Payton, som är gift med en pensionerad Natosoldat.

Framtid i försvaret

Familjen har precis köpt lägenhet i Bemowo Piskie. Hon pekar mot ett kvarter med upprustade flerfamiljshus från 1950-talet, och säger:

— Nu tycker vi att vi är säkra här. Och min man gillar verkligen Polen.

Zaneta Payton och hennes man har just köpt lägenhet i Bemowo Piskie.

Även polska militären förstärker gränsområdet. Zaneta Payton gör sig redo för en framtid i armén, som nyrekryterar i takt med att den växer kraftigt.

— Just nu i november ska jag på träning, klarar jag det ska jag utbildas, och sedan ser jag om jag kanske kan få ett arbete här i byn som soldat.

Ett arbete i armén ses som ett relativt välbetalt jobb. Försvaret är en växande arbetsgivare, kanske snart större än den lokala turismen, om man får tro borgmästare Miroslaw Karolczuk i den pittoreska småstaden Augustów som ligger en timmes körning österut.

— Vi kommer få hit en bataljon med cirka 700 soldater snart, säger han.

"Bilda familj"

Det handlar om en ny så kallad ingenjörstrupp, även kallat sappörer, som ska säkra Suwalkikorridoren – en nyhet som Polens försvarsminister aviserade i somras.

Bataljonen ska husera i utkanterna av staden, och är under uppbyggnad nu under hösten, uppger en pressekreterare hos den polska försvarsmakten för TT.

Kanske kan soldaterna bli lösningen på de låga födelsetal som många mindre städer häromkring dras med, funderar Miroslaw Karolczuk.

Miroslaw Karolczuk, borgmästare i Augustów, på sitt kontor.

— Ja, för utifrån det perspektivet kommer vi ju ha 700 personer extra som lever i området, både män och kvinnor.

— Troligtvis kommer några av dem att bilda familj.

TT
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!