Indragen mjölk såldes igen

- 16/10/2008, 15:04 -

Mjölk som drogs tillbaka från kinesiska butiker för att testas har dumpats. (TT)

Mjölk som i onsdags drogs tillbaka från kinesiska butiker för att testas har i stället dumpats vid ett universitet och såldes bara en dag senare till studenter för halva priset, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina.

Mjölkprodukterna såldes i affärer och studentkorridorer i Guangzhou, huvudstad i Guangdongprovinsen.

– Det är så billigt. Jag kan spara pengar. Jag är frisk och tror inte att det blir några problem om jag bara dricker lite grand, sade studenten Chen Gang till en lokaltidning.

Kinas statliga organ för varukontroll meddelade dagen innan att produkter som är tillverkade före 14 september ska testats och sedan förses med en särskild märkning, men så hade inte skett.

Jurister pressas

Samtidigt kommer uppgifter om att kinesiska jurister pressas att inte gå vidare med stämningar mot mjölkproducenter.

– Domstolarna har ännu inte meddelat de berörda familjerna om deras klagomål kommer att tas upp och juridiska myndigheter har varnat advokater för att gå vidare, enligt advokaten Li Fangping, som anlitats av flera föräldrar till barn som insjuknat, till AFP.

– Pressen ligger på oss alla, sade han. Över 53 000 barn har insjuknat sedan de druckit mjölk som innehöll det giftiga ämnet melamin. Kinas mjölkproducenter försöker nu återupprätta förtroendet för sina produkter. En av Kinas största mejeriproducenter, Yili, skyllde på torsdagen skandalen på mellanhänder.

"Enskildas fel"

– De mjölkstationer som har haft problem har skötts av enskilda, sade Pain Gang, chef för Yili. En reklamkampanj med sloganen "Mjölk att lita på", ska locka tillbaka kunderna uppgav Yili vid en presskonferens i Hohhot.

Som om inte mjölken vore nog skakas Kina i dagarna av en annan matskandal. En japansk kvinna blev sjuk efter sedan hon ätit kinesiska bönor som innehöll stora mängder bekämpningsmedel och Japan införde importstopp. Kina sade på torsdagen att det inte finns några bevis för att bönorna förgiftades innan de skördades eller i hanteringen efteråt och att det måste röra sig om en kriminell händelse.

Skrivet av: