Konstelev delade ut dödlig drog till besökare

"Verket går över några gränser, men jag står för det till hundra procent."


Glöm det fejkade psykbrytet. Glöm klotterskandalen som fick Sveriges kulturminister, Lena Adelsohn Liljeroth, att se rött. Norges konstskandal tar priset.

Spetsade vinet med GHB

Karl Edvin Endresens konstprojekt vid slututställningen för Statens Kunstakademi i helgen lämnade besökarna drogade av den mytomspunna drogen GHB.

När publiken strömmade till utställningen, som bestod av ett Ikea-kök med "rape me" – "våldta mig" klottrat över skåpluckorna, var det inte sedvanligt vin som erbjöds. I stället hade konstnären valt att spetsa alkoholen med GHB.

"Det är urusel konst"

– Vi visst ingenting om detta. Det här är fullständigt oacceptabelt. Det som verkligen är allvarligt är att utdelningen av GHB var en del av konstprojektet. Det är urusel konst, säger Selene Wendt, direktör för Stenersen museet där utställningen hållits, till Aftenposten.

När utställningen hållit på i cirka tre timmar började konstbesökare att känna sig påverkade. Någon tillkallade polis. Men när konstverk och konstnär forslades bort trodde många av besökarna att även det var en del av konstprojektet.

"Jag står för det till hundra procent"

Konstnären Karl Edvin Endresen står för att han delat ut drogen och kallar det för ett socialt experiment.

– Verket går över några gränser, men jag står för det hundra procent. Jag har gjort vad jag kunnat för att minimera riskerna och det var tolv personer som såg till att inte barn och andra som inte ville få i sig GHB fick det, säger han till Aftenposten.

Enligt skolledningen kommer examensverket att bedömas konstnärligt, även om konstnären har brutit mot lagen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!